Regio Zuid | Plasma geactiveerd water
Voedselverspilling is een actueel, immer groeiend, probleem dat de komende jaren een als maar dominantere rol zal gaan spelen in de voedselverwerkende industrie. Jaarlijks wordt er in Nederland ruim 450 miljoen kilogram aan voedsel verspild waarvan groenten en fruit het gros van het totaal opmaakt . Een van de grootste oorzaken voor voedselverspilling is de korte houdbaarheid van verse producten, hierdoor is een van de potentieel meest impactvolle oplossingen het verlengen van deze houdbaarheid..De houdbaarheid van het product wordt voor een groot deel bepaald door de maten waarin het product voor het verschepen gedesinfecteerd wordt. Het desinfecteren termineert de bacteriën, sporen en dergelijke microbiologische contaminaties op het productoppervlakte. Hoe minder bacteriën op het oppervlakte van het product, des te langer de houdbaarheid. Met de huidige behandelmethodes als het reinigen met water, behandelen met sulfiet en het vacuüm verpakken wordt er een maximale houdbaarheid van 5 dagen behaald. Deze matige houdbaarheid resulteert in een grote bijdragen aan voedselverspilling. Tevens wordt er gewerkt met chemicaliën, als sulfiet, die schadelijk zouden kunnen blijken voor de consument. .Marcelissen-Venlo is een internationaal erkend bedrijf dat zich specialiseert in het produceren van voedselverwerkende machines, met de primaire focus op het verwerkingsproces van knolgewassen. Door middel van een haalbaarheidsstudie wil Marcelissen-Venlo onderzoek doen naar een nieuwe, veelbelovende, desinfectiemethode op basis van plasma geactiveerd water. Plasma geactiveerd water heeft een verhoogde oxidatie-reductie-potentiaal (ORP) van 500mV waardoor het water, op een natuurlijke wijze, uitermate sterke desinfecterende capaciteiten ontwikkeld. Het water met deze ORP-waarde van 500mV resulteert in een omgeving met een deactiverende werking voor bacteriën, sporen en dergelijke microbiologische contaminaties. Door de efficiëntie waarmee het oppervlakte gereinigd wordt kan potentieel een houdbaarheid van 7-14 dagen gerealiseerd worden, hiermee zou de houdbaarheid substantieel verlengd kunnen worden. In het project wordt er onderzoek gedaan naar hoe het plasma-water geïntegreerd zou kunnen worden in het verwerkingsproces van vers-voedsel. Tevens wordt er onderzoek gedaan naar de meest efficiënte toepassing in opzichte van ORP-waarde, behandeltijd en behandelmanier (bijv. onderdompelen, spray, etc.). Aan het einde van het onderzoek wil Marcelissen-Venlo een prototype ontwikkeld hebben om de geschiktheid van het conceptueel proces aan te kunnen tonen. Het prototype is wordt onder realistische omstandigheden getest om de effectiviteit van het proces aan te kunnen onderbouwen..De potentiële voordelen van een behandeling door middel van plasma-water beperken zich niet tot alleen het verminderen van voedselverspilling. Het genereren van de plasma wordt namelijk door middel van elektriciteit gedaan, dit kan gekoppeld worden aan groene stroom. Ook betekend het verlengen van de houdbaarheid dat het product minder frequent getransporteerd hoeft te worden, dit levert een vermindering in CO2-uitstoot. Deze groene stroom en vermindering van CO2-uitstoot dragen bij aan het reduceren van het impact dat het produceren van voedingsmiddelen hebben op het milieu. Tevens biedt het verlengen van de houdbaarheid een producent de mogelijkheid om de leveringsradius uit te breiden en internationaal te leveren. In 2020 werd er maar liefst 19,1 miljard euro aan groeten en fruit vanuit Nederland geëxporteerd een verlenging van houdbaarheid zou deze exportwaarde substantieel kunnen verhogen..