Regio Zuid | SuSeaVis

SuSea is een innovatieve conserveringstechnologie voor zeevruchten met als doel de veiligheid van zeevruchten te verbeteren en afval te verminderen door de houdbaarheid te verlengen. .Op het gebied van voedselveiligheid zijn zeevruchten volgens het Center for Disease Control de voornaamste voedselcategorie die verantwoordelijk is voor de meeste voedseluitbraken. Terugroepingen van levensmiddelen die door uitbraken kunnen worden veroorzaakt, kosten in 52% van de gevallen meer dan 10 miljoen euro en in 23% van de gevallen meer dan 30 miljoen euro. In termen van voedselverspilling gaat elk jaar 35% van de jaarlijkse wereldwijde visproductie verloren, volgens de FAO (VN). Dit resulteert in ongeveer 60 miljoen ton verspild voedsel..Onze oplossing voor deze problemen is de SuSea-methode. We behandelen zeevruchten met onze eigen vloeibare oplossing die natuurlijke ingrediënten bevat, waardoor zeevruchten snel uitdrogen (met 2%) en de houdbaarheid verdubbelt. Onze methode resulteert ook in het beperken van de groei van gevaarlijke ziekteverwekkers zoals listeria monocytogenes. De kosten van onze materialen bedragen ongeveer € 0,15 per kg verwerkte zeevruchten en we hebben geen omschakelingskosten nodig voor onze klanten omdat we gebruik maken van conventionele apparatuur. Bovendien is deze methodiek toepasbaar op veel verschillende soorten zeevruchten (zeebaars, zalm, tonijn, garnalen en zelfs vlees)..Onze technologie is een innovatief alternatief voor bestaande conserveringsmethoden zoals additieven, gemodificeerde atmosfeer verpakking en roken die we willen verstoren. Onze oplossing is naar verwachting de goedkoopste van deze methoden en etiketteringsvriendelijk omdat het gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten. Tot slot heeft het SuSea-zeevruchtenproces geen invloed op de kenmerken van de zeevruchten (textuur, smaak, geur) in tegenstelling tot concurrerende oplossingen..SuSea pakt de markt voor conserveermiddelen aan, die naar verwachting in 2021 €2,54 miljard zal bedragen en een gestage groei doormaakt. Onze toepassingsindustrie is de zeevruchtenindustrie die wereldwijd met 4% per jaar groeit. In Nederland bedroeg de productie van zeevruchten in totaal 451 miljoen kg (2018) en genereerde ze een omzet van ongeveer €4 miljard. Alleen al door €0,05 per kg te maken en 5% van de Nederlandse zeevruchten productie te behandelen kunnen we een winst van meer dan €1 miljoen genereren..Ons bedrijf heeft al een patent en een handelsmerk voor onze technologie aangevraagd, heeft de RIS EIT Food Innovation Award gewonnen en is een finalist van de 2020 International Food Technologists Next Food Disruption Challenge Competition. We hebben ook voorbereidende laboratoriumtests voor zeebaars en zeebrasem afgerond..Met behulp van MIT zullen we de marktintroductie van de SuSea-methode verkennen. Concreet zullen we marktonderzoek doen om te ontdekken wat het beste type zeevruchten is om in Nederland aan te pakken, onze kostenstructuur (prijsstelling, toeleveringsketen) te optimaliseren en technisch onderzoek te doen om de effectiviteit van onze methode te testen op de geselecteerde soorten zeevruchten...

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2021-0755
Rijksbijdrage € 20.000,00
Uitleg Rijksbijdrage Het getoonde bedrag is inclusief de bijdrage van de regio
Jaar 2021
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Aanvrager Nifilis BV