Regio Overijssel | BEHOUD VAN ORIGINELE MELKKWALITEIT MET EnergiesectorZUINIGE NANOPEF ALTERNATIEVE PASTEURISATIETECHNOLOGIE

Melkverwerkers vertrouwen al tientallen jaren op warmte pasteurisatie om ziekteverwekkers te doden, door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen en de houdbaarheid van het product te verlengen. Het pasteurisatieproces kost niet alleen veel Energiesector om het voedsel eerst te verwarmen en vervolgens weer af te koelen, maar heeft ook een negatief effect op de smaak en concentratie van nuttige voedingsstoffen (eiwitten, vitamines, vet enz.). Door de ontwikkeling van consumententrends, zoals de vraag naar gezonde en 'clean label' producten, groeide de belangstelling voor functionele voeding en daarmee wordt de productiegroei van hoogwaardige eiwitten een drijvende factor voor innovaties in de wereldwijde zuivelsector. Met de verschuiving in de behoeften van onze samenleving in de loop van de tijd, lijkt pasteurisatie niet langer in staat om volledig aan de behoeften van de markt te voldoen..De nanoseconde PEF-melkbehandeling (nanoPEF) is een niet-thermische voedselverwerkingstechnologie waarbij gepulseerde elektrische velden met hoge intensiteit en ultrakorte duur worden gebruikt. Als gevolg hiervan is het veiligheidsniveau hetzelfde als na HTST-pasteurisatie (72°C, 15 sec), terwijl het Energiesectorverbruik van nanoPEF-machines gemiddeld 50% lager is, afhankelijk van de productielijn. Bovendien is onze innovatieve conserveringstechnologie uiterst effectief tegen thermofiele sporenvormingspathogenen en in staat om biofilmvorming in verschillende delen van melkverwerkingsapparatuur te voorkomen, waardoor de CIP-tijd tot 1 uur per dag kan worden verkort..In de periode 2019-2021 hebben we samen met onze launching customer FrieslandCampina het proof-of-concept onderzoek succesvol uitgevoerd. Het doel van het huidige project is om een industrieel prototype met een capaciteit van 100-300 liter/uur voor melkconservering met nanoPEF-technologie te ontwikkelen en te testen in een relevante industriële omgeving. Lactoferrine (LF) is een ontstekingsremmend eiwit, waardoor het een essentieel ingrediënt is voor zuigelingenvoeding, medicijnen en cosmetica. De HTST-pasteurisatie wordt vaak gebruikt voor commerciële productie van LF, maar leidt tot een retentinegehalte van slechts 65-75%. Volgens de laatste wetenschappelijke studies bleek er geen afbraak van lactoferrine tijdens een korte hittebehandeling (1-5 sec) bij een temperatuur van 65°C of lager. Tijdens onze proof-of-concept-studie hebben we waargenomen dat nanoPEF-behandeling in staat is 98% van de eiwitsamenstelling vast te houden

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2021-0617
Rijksbijdrage € 114.169,00
Locatie Nederland
Jaar 2021
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager PEF TECHNOLOGIES B.V.