Regio Noord-Holland | Productieproces volledig plantaardige , suikerarme ontbijtrepen (< 5% suiker) zonder gebruik van additieven.

Op de huidige markt bevat de gemiddelde ontbijtreep een hoog suikergehalte. Er zijn alternatieven die suikerarm zijn, maar aan deze producten worden verschillen additieven toegevoegd. De huidige weg die producenten opslaan in suikerreductie in ontbijtrepen (en andere voedingsproducten) legt de focus op het toevoegen van additieven om de functies van smaak, textuur, houdbaarheid en uiterlijk (bruinkleuring) van suiker op te vangen. Echter, is vanuit consumentenperspectief een steeds grotere vraag naar additiefvrije producten met een ‘natuurlijke’ perceptie. Daarom willen wij suikerreductie in ontbijtrepen op een geheel nieuwe manier.aanpakken: geen toevoeging van additieven om de functies van suiker te vervangen, maar juist suikerreductie (tot suikerarm) mogelijk maken door te innoveren op productietechnieken en het productieproces. Middels dit haalbaarheidsonderzoek willen wij de mogelijkheden onderzoeken om een productieproces te ontwikkelen voor.volledig plantaardige, suikerarme ontbijtrepen (< 5% suiker), zonder enig gebruik te maken van additieven. Deze producten en technieken zijn nog niet beschikbaar op de huidige markt. In het onderzoek willen we inzicht krijgen in de technische (on)mogelijkheden, implicaties en risico's om productiemodules te kunnen ontwikkelen voor het.produceren van suikerarme ontbijtrepen zonder gebruik van enige additieven. Dit vergt niet alleen het aanpassen van huidige productieprocessen tot een nieuw geschikt proces zonder suiker en additieven, maar er moet ook onderzoek gedaan worden naar geheel nieuwe productietechnieken die de functies van suiker (of de additieven).opvangen in het productieproces en daarmee een hoogwaardig eindproduct oplevert, wat het project extra uitdagend en risicovol maakt.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2021-0510
Rijksbijdrage € 20.000,00
Locatie Nederland
Jaar 2021
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager Oot Granola B.V.