Regio Noord-Holland | Van Land tot Klant (VLTK)
Er is toenemende druk op de productie van landbouwproducten door steeds strenger wordende wet- en regelgeving enerzijds en eisen van retailers en consumenten t.a.v. product herkomst, certificeringen, milieu-impact, footprint, arbeidscondities en kwaliteitswaarborging anderzijds. Traceerbaarheid van producten en transparantie over het productieproces is echter niet mogelijk in deze sector. Het jaarlijkse verwerkte volume van gewassen in deze sector is met 60.000 ton (Gourmet BV) per jaar te groot om op elk product een secure, manuele inspectie uit te voeren. Ook zijn huidige systemen (ERP, Excel) niet zijn toegerust op tracking van producten en kamt de landbouwsector met aanhoudende personeelstekorten..Hiervoor beogen aanvragers de ontwikkeling van volledige en geautomatiseerde tracering om de gehele levenscyclus van landbouwproducten zoals uien, sjalotten en knoflook visueel en data-gedreven inzichtelijk te maken. Dit omvat een bron-, groei, en verwerkingstracking van “Land tot Klant” inzichtelijk te maken op tweeledige wijze:.1. Continue tracering van het product en tracking van vorm, gewicht, maat, ziekte, rot en spruitvorming teneinde effectief telen van de gewassen t/m bewaring, uitlevering en verbruik van gewasbeschermingsmiddelen..2. Volledige traceerbaarheid van het geproduceerde product als dienst kunnen aanbieden aan afnemers en eindklanten, inspelend op de toenemende eis naar transparantie over herkomst, kweek en verwerking van landbouwproducten..Het nieuw te ontwikkelen soft- en hardware product is volledig geautomatiseerde tracking en datalogging van ieder contactmoment tussen het landbouwproduct, mens en verwerkingsmachine d.m.v. RFID techniek: ieder productkist wordt ‘getagd’ met een RFID chip en alle processtappen/ verwerkingsmachines voorzien van RFID-sensoren (readers), gekoppeld aan een Internet of Things netwerk (IoT). Een systeem met vergaande integratie van productherkenning en verrijking van data uit alle mogelijke verwerkingsbronnen, verwerkingstappen en monitoring van de interne gezondheid van gewassen. Hierdoor kunnen tijdens het hele proces effectievere keuzes gemaakt worden voor de teelt, een hogere kwaliteitstandaard bewaakt worden en wordt het door vroegtijdige signalering van rot mogelijk voedselbederf en -afval verder te minimaliseren.