Regio Noord | Sturen van de vetzuursamenstelling van melk voor gezondere zuivel
Melk bestaat onder andere uit de vetzuren Omega-3 en Omega-6. Omega-3 wordt door de koe voornamelijk omgezet uit gras, Omega-6 daarentegen komt voornamelijk uit bestandsdelen van krachtvoer en maïs. Er is op het moment echter sprake van een disbalans tussen de vetzuren in melk(producten). De verhouding Omega-3 en Omega-6 is 1:6. Van Omega-3 is bekend dat het een ontstekingsremmende vetzuur is, Omega-6 is daarentegen ontstekingsbevorderend. Vanwege de negatieve invloed van een teveel aan Omega-6 op de gezondheid van de mens wordt door experts aangegeven dat een focus op het herstellen van de balans van de vetzuren sterk aan te raden is.Het haalbaarheidsproject wordt opgestart om te onderzoeken of het technisch, organisatorisch en economisch haalbaar is om een proces te ontwikkelen wat resulteert in een vergelijke verhouding in vetzuren in melk door middel van de toevoeging van algen aan veevoer.