Regio Noord | Sturen van de microflora in de melk voor gezondere en voedselveilige zuivel en kazen
De zuivelindustrie is enorm veranderd in de afgelopen decennia. Zuivel wordt nu bijna exclusief in fabrieken geproduceerd en de melk komt uit de intensieve veeteelt. Bodemdiversiteit is de aflopen decennia sterk teruggelopen en de kwaliteit van onze geteelde voedsel en de zuivel is hierdoor achteruitgegaan. De natuurlijke microflora van de melk wordt niet meer gebruikt in de kaasproductie, er wordt altijd gebruik gemaakt van monoculturen uit de fabriek, zelfs bij hedendaagse ‘boerenkaas’. Deze monoculturen zijn gericht op consistente productie en niet op voedselveiligheid en de bijdrage van de natuurlijke micro-organismen aan de humane darmflora, de Ph is vaak hoog en het afkoelen van melk in de koeltank doodt de melkzuurbacteriën in de melk en laat de deur open voor bijvoorbeeld de Listeria bacterie en tot slot zijn de enten uit de fabriek niet compatibel met onze natuurlijke darmflora. Doetie’s Geiten wil een compleet andere richting op gaan met de zuivel- en kaasproductie. Via het sturen op natuurlijke micro-organismen in het bedrijfssysteem kan de microflora van de geitenmelk worden verbeterd om beter op ons humane darmflora aan te sluiten. Doetie’s geiten wil binnen dit haalbaarheidsproject innovatieve mogelijkheden onderzoeken om op deze manier gezondere en voedselveilige producten te creëren op een duurzamere manier.