Regio Zuid-Holland | linzen tempeh
Er is steeds meer behoefte in de markt voor vleesvervangers. De laatste jaren is de afname van glutenvrije producten eveneens gegroeid. Ook de markt voor health foods is aan het groeien doordat mensen bewuster zijn van gezond eten. .[Aanvrager/Partner], dat gevestigd is in de BlueCity in Rotterdam, wil de vleesvervanger tempeh innoveren. Tempeh is een gefermenteerd voedingsproduct met meerdere gezondheidsvoordelen. Oorspronkelijk wordt het gemaakt van soja, maar [Aanvrager/Partner] heeft als doel het maken van sojavrije tempeh op basis van linzen. Linzen hebben meerdere voordelen ten opzichte van soja. Ten eerste hebben linzen meer gezondheidsvoordelen dan soja. Ten tweede hebben linzen een kleinere carbon footprint dan soja en ten derde kunnen linzen meer stikstof binden in hun wortels – 80% in linzen versus 50% in sojabonen, waardoor ze de bodem waarop ze groeien, verrijken..Tempeh wordt gemaakt door het fermenteren van soja, kikkererwten of linzen (verschillende soorten granen). In het geval van tempeh wordt normaal de schimmel Rhizopus oligosporus gebruikt voor de fermentatie. De granen worden tijdens het fermentatieproces samengeperst door het mycelium (deel van de schimmel). Zowel het mycelium als de gefermenteerde granen heeft gezondheidsvoordelen. [Aanvrager/Partner] wil onderzoeken of de gezondheidsvoordelen nog verder vergroot kunnen worden door te experimenteren met combinaties van verschillende schimmels in het tempeh productieproces. Eveneens wordt onderzocht of bijproducten uit het fermentatieproces kunnen worden verwerkt in voedingssupplementen..De linzentemp