Regio Zuid | Hoogwaardige commerciële ingrediënten uit gras
De wereldbevolking groeit gestaag en zal in 2050 naar verwachting 9,8 miljard bedragen. Om al die mensen te kunnen voeden zijn aanzienlijke verbeteringen van onze voedselproductie systemen nodig. Gebleken is dat huidige landbouwpraktijken wereldwijd schade toebrengen aan ecologische systemen. Zij leiden onder meer tot de uitstoot van broeikasgassen, ontbossing, verlies van biodiversiteit en waterverontreiniging. Momenteel wordt twee derde van de landbouwgrond gebruikt voor het voederen van vee. Twee grote problemen hierbij zijn: Stikstofuitstoot en soja import.\\Grassa BV wil deze problemen oplossen door eiwitten te winnen uit gras middels bioraffinage, waardoor deze eiwitten ook kunnen worden geconsumeerd door eenmagigen. Grassa heeft op kleine schaal een Proof of Concept proces ontwikkeld, waarin het 4 ton gras per uur kan verwerken tot vier producten, waaronder een eiwitfractie. Uit dit proces is echter gebleken dat het ingangsmateriaal niet stabiel is, maar afhankelijk van het type gewas, seizoen, klimaat en oogstomstandigheden. Als gevolg hiervan is de samenstelling en kwaliteit van de uitgangsmaterialen niet stabiel, waardoor producten niet commercieel kunnen worden aangeboden.\\Om producten uit gras te kunnen verwerken tot onder andere een succesvolle commerciële vervanger van soja voor diervoeder wil Grassa BV samenwerken met Nutrilab BV en MantiSpectra BV om een innovatief bioraffinageproces te ontwikkelen waarin op meerdere momenten in het productieproces metingen worden verricht om de samenstelling en kwaliteit te meten, waarna vervolgstappen van het proces worden aangepast om continue stabiele en kwalitatief hoogwaardige uitgangsmaterialen te kunnen garanderen.