Regio Zuid | Haalbaarheid Olive Oil Nose ontwikkeling
Aanvrager.Het Olijfolie Instituut is in 2021 opgericht en erkend door de EU als het sensorische panel voor het testen van olijfolie in Nederland. Het Olijfolie Instituut test de kwaliteit van olijfolie voor supermarkten, importeurs en de NVWA. ..Probleemstelling.Olijfolie staat al jarenlang in de top tien van meest frauduleuze levensmiddelen. Ondanks de zeer strenge eisen waaraan een sensorisch panel moet voldoen blijft het testen van olijfolie een subjectieve exercitie. De uitkomst van de paneltest heeft grote gevolgen voor de verkopende partij, er zit veel verschil tussen de testpanels en de markt vraagt om een objectievere manier van beoordelen die voor alle partijen binnen het distributiekanaal bereikbaar is...Doel.Binnen de strekking van dit haalbaarheidsproject wordt de technische, economische en juridische haalbaarheid onderzocht voor de ontwikkeling van een Olive Oil Nose applicatie (bestaande uit hard- en software), welke op een objectieve wijze de volwaardige bestanddelen en smaak/aroma patronen van olijfolie kan weergeven. Door middel van deze applicatie kan elke partij binnen de olijfolie industrie de kwaliteit van olijfolie op waarde schatten, de verwachting is dat hierdoor een grote kwaliteitsslag kan worden gemaakt...Aansluiting missies voor de toekomst/KIA.Er is directe aansluiting met KIA Landbouw, Water en Voedsel, Missie D, Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel. En dan met name op 2.4.1 MMIP D1, Waardering van voedsel. De beoogde innovatie draagt bij aan het herstellen in het vertrouwen van voedsel door de ontwikkeling van technische applicatie Olive Oil Nose..