Regio Zuid | SEAFOR
Volgens de FAO, onderdeel van de VN, gaat elk jaar 35% van de jaarlijkse mondiale visproductie verloren. Dit resulteert in ongeveer 60 miljoen ton verspild voedsel. In de EU gaat 30% van alle zeevruchten verloren en 40% van dit verlies doet zich voor tijdens de verwerking en distributie volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (VN). Wat de voedselveiligheid betreft, zijn zeevruchten volgens het Center for Disease Control de levensmiddelencategorie die verantwoordelijk is voor de meeste door voedsel overgedragen uitbraken. Het terugroepen van voedsel als gevolg van uitbraken kost in 52% van de gevallen meer dan 10 miljoen euro en in 23% van de gevallen meer dan 30 miljoen euro. Onze missie in dit project is om sensoren en analyses te gebruiken om de veiligheid van zeevruchten te verbeteren en voedselverspilling te verminderen tijdens en na de verwerking en verpakking van zeevruchten...Momenteel is de visverwerkende industrie afhankelijk van het regelmatig verzenden van monsters naar microbiologische laboratoria. Dit proces is duur, moeizaam en dwingt microbiologische grenswaarden in het slechtste geval af, waardoor meer voedsel wordt verspild. Het kan dus geen realtime bruikbare resultaten of vroegtijdige opsporing van veiligheidsproblemen opleveren en het verhoogt de verspilling...Onze SEAFOR-technologie is een innovatieve, geïntegreerde oplossing die gebruik maakt van real-time sensormetingen van de kleur van de zeevruchten in combinatie met op AI gebaseerde voorspellende modellen om eventuele voedselveiligheidsproblemen te diagnosticeren en de houdbaarheid van het afgewerkte voedselproduct te voorspellen. Eerst zullen we ons systeem zo aanpassen dat het overeenkomt met metingen van zeebas (Disentrarchus labrax) en zeebrasem (Sparus aurata). We zullen gebruik maken van sensordatasets, aangevuld met microbiologische metingen om onze algoritmen te hertrainen en te benchmarken. Het genereren van deze datasets is zeer arbeidsintensief. De experimenten om deze te genereren hebben we al uitgevoerd...Wanneer dit systeem in een fabriek voor de verwerking van zeevruchten wordt geïntegreerd, kunnen problemen met de voedselveiligheid vroegtijdig worden opgespoord, waardoor het risico van door voedsel overgedragen uitbraken wordt verminderd. Onze schatting is dat we het aantal terugroepacties met wel 50% kunnen verminderen. Tegelijkertijd zullen onze houdbaarheidsvoorspellingen bruikbare resultaten opleveren die de verspilling van zeevruchten na de verwerking met 30% kunnen verminderen. Dit komt omdat we zeevruchten zullen redden die momenteel worden weggegooid op basis van statische, "worse-case-scenario" besluitvormingsmodellen. Dit is vooral belangrijk omdat Europese verwerkers en overheden voedselverspilling hard aanpakken...SuSea BV wordt als toonaangevende food-tech startup gesteund door de Europese Commissie als onderdeel van EIT Food RisingFoodStars. Het heeft aanzienlijke ervaring in het modelleren van de houdbaarheid van zeevruchten...Met de hulp van MIT South valideren we de technische en financiële hypothesen die onze business case ondersteunen..