Regio Zuid | Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitie
Toepassing: Markt van proteïnebronnen is volop in beweging; er is nadrukkelijk sprake van een zgn. eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig; voor een substantieel aantal proteïnebronnen van plantaardige oorsprong betreft het nog allerminst een “mature market”, hetgeen interessante kansen lijkt te bieden voor BIC; denk daarbij naast de tot dusver gebruikelijke plantaardige bron (i.e. soja in diverse varianten) eveneens aan erwten, tuin-/veldbonen en aardappeleiwit; zeker wanneer eveneens kan worden ingespeeld op de huidige trend rondom “organic”; voor BIC is het van belang om resp. het plantaardig proteïnegehalte te optimaliseren (door scheiding van eiwit en zetmeel), door blending een mix van plantaardige eiwitten te verkrijgen met gewenste eiwitstructuur t.b.v. food-producten (qua samenstelling aan aminozuren) en uiteraard de juiste textuur/bite te kunnen waarborgen t.b.v. beoogde toepassing als vleesvervanger; uiteraard dient tevens een geschikte feed-outlet te worden gevonden voor de overige fractie, die arm zal zijn aan eiwitten en rijk aan zetmelen..Probleemstelling: Er bestaat momenteel geen standaardlijn/-equipment waarmee verwerking van multiple-source grondstoffen van plantaardige oorsprong haalbaar is. Hiervoor dient tijdens de haalbaarheidsfase derhalve eerst veel kennis te worden vergaard en/of tijdens een vervolgfase verder intern te worden ontwikkeld. De meeste productielijnen zijn gericht op het behandelen en vermalen van 1 type zaad of bonen en betreft veelal uitsluitend een maalbewerkingsstap; door gebruik van gecombineerde technieken die momenteel niet gebruikt worden voor deze grondstoffen wenst BIC een nieuwe efficiënte en duurzame proceslijn te realiseren. Naast inzet van maalmolens ligt de focus daarbij eveneens op droge en natte extrusie, blenden alsmede eiwitscheiding d.m.v. windshifting en/of elektrostatische scheiding t.b.v. toename van eiwitgehaltes zonder hoge procesmatige bijdrage. Beoogde plantaardige grondstoffen hebben verschillende hardheden en bevatten bovendien een sterk variërende grootte van de eiwitketens, waardoor het verkrijgen van de juiste deeltjesgrootte in combinatie met het gewenste gehalte aan (allergeen-vrije) proteïnes door separatie een relevante uitdaging vormt. Met het oog op beoogde toepasbaarheid als vleesvervanger staat verder het kunnen verkrijgen van een optimale structuur/bite en verbetering van de nutritionele waarde + smaak centraal door het mengen van diverse plantaardige eiwitbronnen en het creëren van voldoende vocht- & vet-absorberend vermogen. Uiteindelijk dienen beoogde vlees-vervangende producten zoals hamburgers namelijk voldoende sappig te blijven tijdens en na het bakken. Streven van BIC betreft het kunnen verwerken van diverse plantaardige grondstofstromen met verschillende producteigenschappen. Beoogde procesinnovatie bevat derhalve meerdere technische risico’s..Ontwikkeling: Multipurpose proceslijn gericht op vervaardiging van allergeen-vrije, eiwitrijke plantaardige ingrediënten op food-grade level. Zodoende dient voor BIC een maximale flexibiliteit van en binnen de ingaande stromen te ontstaan, hetgeen wezenlijk anders is dan verwerking van single source stromen. .Innovatie: Procesinnovatie is gericht op een multipurpose verwerkingstechnologie; dit betreft valorisatie van diverse ingaande eiwitrijke, plantaardige grondstofstromen en zal bij succesvolle afronding dienen te resulteren in geschikte food-ingrediënten t.b.v. nichemarkten (binnen de VGI); naast behoud van de specifieke fysische, biochemische en enzymatische grondstofeigenschappen tijdens de processing ligt de nadruk uiteraard eveneens op het tegengaan van ongewenste klontvorming in het eindproduct, optimale reinigbaarheid van de proceslijn teneinde contaminatie van en met allergene bestanddelen te vermijden en het voorkomen van ongewenste uittreding van de vet- & olieachtige bestanddelen tijdens de maalstap; er zal kortom ook een geschikte wijze van koeling dienen te worden geïntegreerd; uiteindelijke doelstelling voor BIC betreft een significante uitbreiding van het productportfolio met hoogwaardige voedingsingrediënten t.b.v. toepassing in de VGI; door gerichte grondstofbewerking en “blending” wordt maximale “added value” gecreëerd en is nadien bovendien diversifiëring van markten denkbaar; kijkend naar het bredere maatschappelijk belang wenst BIC door optimale benutting van plantaardige eiwitten een relevante bijdrage te leveren aan een meer duurzame voedselproductie..