Regio Zuid | Van insecten naar Chitine als biopolymeer voor de levensmiddelenindustrie
Sibö (www.Sibö.tech) is een jong biotechnologie bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en levering van .efficiënte, schone en gemakkelijk te verwerken voedselingrediënten op basis van insecten. Het bedrijf .is opgericht in januari 2020 door Alejandro Ortega en Daniela Arias Rivera, beiden met een .biotechnologische achtergrond en afkomstig uit Costa Rica. ..Chitine is een stof die voorkomt in het uitwendig skelet van insecten en schaaldieren, maar ook in .sommige schimmels. Chitosan werkt antimicrobieel. Op dit moment wordt op industriële schaal tijdens .de isolatie geconcentreerd zuur, zware chemicaliën en loog gebruikt en vindt extractie plaats onder .hoge temperaturen. Om chitine om te zetten in chitosan is zelfs een extra behandelingstap met loog .nodig. Er zijn door o.a. de Wageningen Food & Biobased Research op labschaal technieken ontwikkeld .om onder mildere omstandigheden (met enzymen) of met lagere hoeveelheden chemicaliën (via .extrusietechnologie) isolatie van chitine en chitosan te realiseren. Echter gaat dit nog steeds niet volledig .zonder chemicaliën en al helemaal niet op industriële schaal. Het volledig clean transformeren van de .reststroom van chitine in chitosan kent haar gelijke in de markt niet en is uniek te noemen...De doelstelling van dit project is gericht op het bevestigen of het technisch en economisch gezien .haalbaar is om een extractie- en transformatieproces met betrekking tot het extraheren van Chitosan .en het omzetten van Chitosan in Chitine te ontwikkelen en exploiteren. Waarbij het doel is om de Chitine .als biopolymeer te gaan inzetten in de levensmiddelenindustrie. Bijvoorbeeld voor het verpakken van .verse groenten en fruit. Uniek is dat Sibö dit gehele proces clean en zonder waste wil uitvoeren, oftewel .zonder zware chemicaliën. Dit is zeer innovatief en kent haar gelijke in de markt niet. Het definitieve .doel is om de Chitosan om te zetten in antimicrobiële coatings die op groente en fruit kunnen worden .aangebracht door middel van spuit- en dompeltechnieken. De omvang van de totale verpakkingsmarkt .wordt nu op ruim 1000 miljard dollar begroot. Binnen dit segment wordt de markt voor Chitosan .gewaardeerd op € 5,33 miljard. Het toenemende aantal werkende vrouwen, de migratie van mensen .van stad naar platteland en de stijging van het besteedbaar inkomen in opkomende economieën zijn de .factoren die deze vraag naar verpakt voedsel stimuleren. De groei van voedingsverpakkingen wordt .daarom geschat op 5,7% per jaar tussen nu en 2024. In de mature markten (zoals Europa) stijgt de .vraag naar gezonde voeding met veel fruit en groenten. In de verpakking vertaalt zich dat 1-op-1 in .antimicrobiële verpakkingen. Hierdoor is de marktpotentie voor het product ook enorm. .