Regio Utrecht | Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Vleesvervangers zijn ongekend populair, maar de ontwikkeling en verkoop ervan nadert een plateau. Hoewel consumenten de klimaatvoordelen van plantaardige vleesvervangers ten opzichte van dierlijke producten herkennen en waarderen, maken zij zich in toenemende mate zorgen over de voedingswaarde van vleesvervangers. Waar vleesvervangers in eerste instantie ook qua gezondheidsimago mee konden liften op de positieve associaties van plantaardige producten, zien consumenten in toenemende mate in dat veel vleesvervangers niet zonder meer gezond zijn. Vaak zijn het sterk bewerkte producten die bovendien veel zout, vet en koolhydraten bevatten. Ook voedingsexperts, diëtisten en de Consumentenbond waarschuwen voor de grote hoeveelheden zout en vet die in de producten zit. Bovendien bevatten ze vaak te weinig of niet de juiste micronutriënten zoals vitaminen en mineralen. Veel huidige vleesvervangers schieten tekort op specifieke essentiële nutriënten die normaliter ruim in vlees aanwezig zijn, zoals makkelijk opneembaar ijzer (heem), vitamine B1 en vitamine B12. Naast deze nutritionele aspecten wordt een ongezonder imago eveneens in de hand gewerkt door de vorm van de meeste vleesvervangers: balletjes, gepaneerde producten en worstjes. Producten waaraan ook bij echt vlees geen gezond imago kleeft. Daarmee concurreert de huidige generatie vleesvervangers vooral met ongezonde verwerkte vleesproducten en zijn ze geen volwaardig alternatief voor onbewerkt vlees.....Vanuit een gezondheidsoogpunt is toenemend bewustzijn rondom de voedingswaarde van vleesvervangers uiteraard een goede zaak. Het zou echter zonde zijn als consumenten hierdoor weer vaker naar vlees pakken en niet langer vleesvervangers kiezen. Het reduceren van de gemiddelde vleesconsumptie leidt immers tot een aanzienlijke reductie in de negatieve milieu- en klimaateffecten in de voedselketen. Ook wordt de overmatige consumptie van (rood) vlees in het gemiddelde Nederlandse dieet geassocieerd met diverse negatieve gezondheidseffecten . Daarom is het zaak plantaardige vleesvervangers te verbeteren en qua voedingsstoffen ten minste kwalitatief gelijkwaardig te maken aan dierlijke eiwitbronnen.....Rival Foods en FUL Foods zien kansen om dit te realiseren en werken samen aan de nieuwe generatie vleesvervanger. Een gezond product boordevol goede eiwitten, vetzuren, mineralen en vitaminen. Zowel Rival Foods als FUL Foods zijn reeds ervaren in de toepassing van revolutionaire technologieën die substantiële verbeteringen in de kwaliteit van vleesvervangers mogelijk maken. Het is mogelijk de techniek voor een realistische vezelachtige vleesstructuur of flaky visstructuur van Rival Foods te combineren met de innovatieve ingrediënten uit algen van FUL Foods. Door ingrediënten afkomstig uit de (reststromen van) Spirulina te gebruiken voor de productie van wholecuts wordt een nieuw soort vleesvervanger ontwikkeld. Deze vleesvervanger zal niet alleen qua uiterlijk, smaak en mondgevoel maar ook qua voedingswaarde vrijwel niet meer te onderscheiden zijn van echt vlees of vis. Zo kan de volgende stap in kwaliteit en voedzaamheid van plantaardige vleesvervangers gezet worden, en het naderende plateau in de markt doorbroken worden.

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2022-0730
Rijksbijdrage € 342.972,00
Locatie Nederland
Jaar 2022
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager Plant Meat Makers