Regio Noord-Holland | Microalgen in Balans: Ontwikkeling van een Galdieria cultivatiesysteem op basis van mixotrofie
Door de aanhoudende groei van de bevolking en de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen is er de.afgelopen jaren een grote druk ontstaan op het gebruik van vruchtbare grond, schoon water en Energiesector. Om.deze reden is de voedingsindustrie op zoek naar natuurlijke, plantaardige en duurzame producten. De.industriële productie van microalgen kan hier een waardevolle bijdrage aan leveren. Ze hebben namelijk een.hoge productie per oppervlak en de kweek is erg schoon, omdat er geen meststoffen worden afgescheiden..Daarnaast voeden algen zich met CO2 en zonlicht, waardoor er weinig grondstoffen worden verbruikt..Ondanks de voordelen van algenkweek wordt er momenteel nog weinig op grote industriële schaal algen.geproduceerd. De kweek van algen brengt namelijk hoge productiekosten met zich mee. Om algen breed te.kunnen inzetten in de voedselsector, dient het kweekproces ofwel efficiënter (hogere biomassa productiviteit.in combinatie met lager Energiesectorverbruik) of op grotere schaal te moeten plaatsvinden..Lgem, Algreen en FUMI zullen binnen dit project samenwerken om de productiviteit van de algenkweek.significant te verbeteren door middel van zogenaamde ‘oxygen balanced mixotrophy’. Met dit principe groeien.algen niet meer enkel door zonlicht en CO2, maar wordt er ook een kleine hoeveelheid suiker toegevoegd,.waardoor de productie potentieel een enorme boost krijgt. Op deze manier kan een veel hogere productie van.biomassa worden behaald met dezelfde (of zelfs lagere) kosten..Doelstelling van dit project is de realisatie van een nieuw algenkweekproces (TRL-6) door het ontwikkelen van.een mixotrofie module, welke binnen de huidige algenkweeksystemen van Lgem kan worden toegepast om de.algen opbrengst te verhogen. Met deze technologische innovatie zal de uiteindelijke kostprijs flink worden.verlaagd en wordt het aantrekkelijk om algen in de voedingsindustrie toe te passen.