Regio Flevoland | Haalbaarheidsonderzoek plantaardige kwark op basis van Fava boon

Het ontbreekt aan een goed plantaardig alternatief op zuivel voor (magere) kwark. Kwark wordt door.de eigenschappen (vet- en suikerarm, rijk aan eiwitten, zowel naturel als verwerkt goed in te passen.in een dieet) door atleten en bewuste consumenten gebruikt als bron van eiwitten en een algemene.verzadiging. Helaas zijn plantaardige alternatieven op basis van soja, kokos of haver relatief laag in.eiwitten, hoog in (verzadigde) vetten en suikers en bevatten ze allergenen..De Fava boon biedt interessante kansen als grondstof voor plantaardige zuivelproducten; met een.eiwit isolaat uit een recente pilot bij Royal Cosun kan plantaardige kwark worden geproduceerd met.uitstekende voedingswaarde, die tevens ook vrij is van allergenen, lokaal wordt geteeld en goed is.voor de biodiversiteit. Veagons wil onderzoeken of het haalbaar en schaalbaar is om op basis van dit.eiwit isolaat een kwark alternatief te ontwikkelen. Op het moment ontbreekt het nog aan voldoende.kennis van de markt, het productieproces, distributieketen en mogelijke verkoopkanalen..Voor het bepalen van de haalbaarheid van de plantaardige kwark alternatief zal worden gewerkt aan.een onderzoek naar de markt van traditionele kwark producten en de beschikbaarheid van.alternatieven. Hierbij wordt ook gekeken naar de huidige trends en ontwikkelingen, gezien het feit.dat de markt de laatste jaren sowieso is verschoven richting alternatieven voor dierlijke zuivel..

Projectsamenvatting

Projectnummer MIT-2022-0017
Rijksbijdrage € 17.902,00
Locatie Nederland
Jaar 2022
Subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren
Sectoren Agro en visserij, Voedings- en genotmiddelen
Aanvrager Veagons B.V.