Verbeterde Olijfolie

Olijfolie is de olie die uit olijven, de vruchten van de olijfboom, wordt geperst. Ongeveer 28% van de olijfolieproductie is afval en wordt geraffineerd om als grondstof te dienen voor andere doeleinden. Dit is doodzonde want dan gaan belangrijke en gezonde voedingstoffen zoals omega 3-6-9 vetzuren, polyfenolen, antioxidanten en andere onverzadigde vetzuren verloren. In dit project willen 3 partijen het productieproces van olijfolie circulair ontwerpen door het mogelijk te maken om defecten uit de olijfolie te verwijderen. Hierdoor kan een hoger percentage van de olijfolieproductie geconsumeerd worden en dient er minder olijfolie geraffineerd te worden. Hierdoor blijven belangrijke en gezonde voedingsstoffen behouden. Voor het verwijderen van defecten uit de olijfolie wordt gebruik gemaakt van zeolieten. Zeolieten zijn kleine korrels, die speciale oppervlak actieve adsorberende/bindende eigenschappen bezitten. Het is mogelijk om defecten uit olijfolie te halen met zeolieten. Er dient gekeken te worden welke defects verwijderd kunnen worden en in welke mate, hierbij dienen de gezonde stoffen in voldoende mate achter te blijven in de olijfolie. De gezonde eigenschappen van olijfolie dienen behouden te blijven. Verder dient er gekeken te worden naar een milieuvriendelijke en duurzame methode om de zeolieten te regenereren zodat ze herbruikbaar zijn. Het doel van dit project is om te komen tot een bruikbaar en schaalbaar procedé om kwalitatief mindere olijfolie op te werken tot kwalitatief goede olijfolie. Hierbij worden de defects, die zorgen voor de mindere kwaliteit uit de olijfolie verwijderd, maar de goede en gezonde eigenschappen blijven hierbij behouden.

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP23045
Rijksbijdrage € 60.000,00
Jaar 2023
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners D'Alcante B.V. OLYF-FARM B.V.
Aanvrager Olijfolie Instituut B.V.