Klimaatvriendelijke en voedzame ontbijtgranen > Gemaakt van agrarisch restmateriaal

De teelt van gewassen voor de biobased economie is in opkomst; zeker nu koolstofopslag een steeds interessanter verdienmodel wordt. Boeren verbouwen vezelrijke gewassen die CO2 vastleggen en die worden vervolgens verwerkt tot bouwmateriaal, waarin de koolstof opgeslagen blijft. Sorghum is interessant voor de bio-economie omdat 1) het een grote biomassa heeft en dus veel grondstof oplevert; 2) het een C4-gewas is waardoor extra veel koolstofvastlegging plaatsvindt in het (bouw)materiaal en 3) er tijdens de teelt zeer weinig meststoffen nodig zijn - wat ook gunstig is voor de CO2-impact. Daarbij is sorghum bodemherstellend (oa. vanwege het diepe wortelsysteem), klimaatadaptief (het kan oa. goed tegen hitte en droogte) en het groeit zonder gebruik van chemische middelen. Sorghum past daardoor uitstekend in een natuurinclusieve, diverse rotatie. Daarbij biedt het gewas kansen voor totaalverwaarding: De vezels van sorghum (stengel en bladeren) worden momenteel gebruikt in innovatietrajecten van biobased materiaal; voor de granen is echter vaak nog geen bestemming. En dat terwijl de korrels uitermate geschikt zijn voor menselijke consumptie. Het graan is glutenvrij, eiwit- en vezelrijk. Zonde dus om dat niet zo hoog mogelijk te verwaarden. Het probleem: sorghum is onbekend in Nederland - bij boeren, verwerkers, retailers en consumenten. Daarom willen wij sorghum verwerken tot een gevestigd en geliefd product: ontbijtgranen. Denk aan Cheerios, maar dan gezond. Het hoofdbestanddeel zal meel (gemalen sorghum) zijn, daarbij maken we mogelijk gebruik van andere agrarische reststromen die het product nog aantrekkelijker maken voor de consument - zoals biet voor de kleur. We houden de CO2-uitstoot van het verwerkingsproces zo laag mogelijk, onze ambitie is om CO2-neutraal te zijn. Uiteindelijk bepaalt de consument het succes van ons product - en daarmee van dit project - dus zijn / haar wensen spelen gedurende het hele proces een belangrijke rol. Met dit project willen we een gezond en aantrekkelijk product maken dat daadwerkelijk in keukenkastjes en op de ontbijttafel belandt. Daarbij willen we een robuuste keten ontwikkelen die zorgt dat er minder verspilling en meer verwaarding plaatsvindt. Ook willen langdurige samenwerkingen met boeren aangaan en aantonen dat sorghum een waardevol, bodemherstellend rustgewas is met een interessant nieuw verdienmodel. Hiermee willen we ook in de toekomst voldoende aanwas van nieuwe sorghum voor de keten waarborgen.

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP23042
Rijksbijdrage € 60.000,00
Jaar 2023
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners Green Banana Food B.V. Rechtstreex B.V.
Aanvrager Springtail B.V.