Circulaire keten voor hergebruik van waardevolle grondstoffen uit de foodindustrie voor een circulaire lichaamszeep

Circulaire keten voor hergebruik van waardevolle grondstoffen uit de foodindustrie voor een circulaire lichaamszeep Over het algemeen gebruiken we snel nog te veel primaire grondstoffen, en hoe zonde is het als waardevolle ingrediënten zoals gebruikte zonnebloemolie en fruitpulp uit bestaande stromen worden weggegooid?! Wij willen middels dit consortium écht impact maken door slim om te gaan met circulaire vetten en deze te gebruiken. Op die manier kunnen de nu al voor 100% natuurlijke en deels circulaire (tot 20%) zepen van Nature bar met gemak naar een aandeel van 75% circulair per stuk zeep groeien! De materiaalketen die centraal staat is dus die van het vervangen van virgin zeep ingrediënten die veelal van buiten de landsgrenzen (Afrika) komen voor circulaire ingrediënten die als reststroom over blijven in lokale processen. Fruitpulp als reststroom uit het persproces van verse sappen en smoothies ter vervanging van geurstoffen in de lichaamszepen en gefrituurde zonnebloemolie uit een restaurant ter vervanging van shea- en olijfolie. Het consortium onder leiding van Nature Bar wil onderzoeken of gebruikte zonnebloemolie van Contrast Amsterdam die zij gebruikt om te frituren met een speciale duurzame verwerkingsmethode veilig in zeep gebruikt kan worden. Tevens zullen hiervoor meerdere leuke samenwerkingen voor de inzameling van deze olie, maar wellicht ook andere circulaire oliestromen worden aangegaan. Daarnaast wil het consortium onderzoeken of zij de fruitpulp die overblijft bij Juiciety kan gebruiken als geurstof voor de te ontwikkelen 100% natuurlijke circulaire lichaamszepen. Naast het opzetten van het inzamel-/ logistieke proces is er meer nodig om deze circulaire ingrediënten tot geweldige ingrediënten voor zeep te maken. Daarom zal onderzoek binnen dit project ook uitgaan naar het ontwikkelen van een goed gebalanceerd recept waarbij de verschillende eigenschappen van vetten het beste tot hun recht komen voor een hard stuk zeep dat reinigt, verzorgt, en lekker schuimt! Daarbij gedragen vetten zich weer allemaal anders in het zeep-maak proces, wat impact kan hebben op het productieprocedures. De volharding B.V., met dochteronderneming Café de Ceuvel zal als testpartner, launching partner dienen om het product op de markt te zetten. Hopelijk met de volgende resultaten als gevolg: Resultaat 1: Kennis en inzicht op het gebied van hergebruik van de grondstoffen afkomstig uit de foodprocessen. Resultaat 2: Kennis en inzicht in de inzameling van de grondstoffen en het mogelijk hergebruiken in een lichaamszeep. Resultaat 3: Kennis en inzicht in het logistieke vraagstuk bij opschaling omtrent het hergebruik van de grondstoffen. Resultaat 4: Het ontwikkelen en testen van een productrange van hoogwaardige en zeer duurzame circulaire natuurlijke zepen. Resultaat 5: Uitgebreide levenscyclusanalyse van zowel de materiaalstromen als productstromen binnen het project en de keten.

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP23015
Rijksbijdrage € 80.000,00
Jaar 2023
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners De Volharding B.V.; Contrast Amsterdam B.V.; Juiciety
Aanvrager Nature Bar