Schaalbare circulaire keten voor de productie van eiwitrijke producten

De mensheid put de natuurlijke grondstoffen van de aarde onomkeerbaar uit. Hoewel initiatieven voor een circulaire economie in ontwikkeling zijn, ligt de nadruk nog steeds op recycling, wat energie-intensief is en grondstoffen over lange afstanden transporteert. Upcycling is een betere vorm van circulariteit waarbij reststromen lokaal worden bewerkt tot nieuwe producten. Helaas worden circulaire ondernemers die werken met upcycling momenteel afgeleid door logistieke, administratieve en marketingtaken. Een centrale partij is nodig om deze taken van alle upcycling-partijen over te nemen, zodat ze zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten. Voor dit project bundelen drie duurzame ondernemingen hun krachten om een circulaire keten voor de verwerking van koffiedik tot eiwitrijke oesterzwammen en andere eindproducten op te zetten. Het doel is om een schaalbaar en duurzaam proces te ontwikkelen waarbij alle partners in de keten samenwerken. Dit omvat de circulaire grondstoffendienst van Cycle-Up, de reststroomproducent afkomstig uit de horeca, en de circulaire producent; Fryslân Fungies. Samen zullen deze partners werken aan het verwerken van koffiedik tot hoogwaardige, duurzame producten, waarmee een circulaire economie wordt gestimuleerd en een waardevolle bijdrage wordt aan de hoogwaardige verwerking van koffiedik. Er is veel steun vanuit de gemeente Leeuwarden, Circulair Fryslân en lokale horeca-ondernemers voor het circulair maken van de binnenstad, maar de inzet blijft gefragmenteerd waardoor er geen momentum kan worden gecreëerd. Hoewel er voldoende draagkracht is onder de ondernemers vanwege de emissiewetgeving die de CO2-uitstoot moet verminderen, is er weinig inzicht in het huidige verbruik en weinig tijd en kennis om individueel naar oplossingen te zoeken. Dit belemmert de winst die in het collectief behaald kan worden. Bovendien is het een complexe logistieke uitdaging om het afval bij alle ondernemers in de nauwe binnenstad op te halen. In dit project bundelen een horecaondernemer, Cycle-Up en Fryslân Fungies hun krachten om obstakels uit de weg te ruimen en een product maximaal te benutten. Om dit te realiseren, willen we een dienst oprichten die reststromen scheidt bij lokale ondernemers in het stadscentrum en deze overbrengt naar innovatieve bedrijven die ze kunnen verwerken tot waardevolle producten. Deze benadering past binnen stap 3 (hergebruik) op de R-ladder. Bovendien streven we ernaar deze werkwijze op horecaniveau te bevorderen, in de hoop dat consumenten op een andere manier naar afval gaan kijken en hun keuzes voor productaankopen beïnvloeden (stap R1. Afwijzen en overwegen). Op deze manier zorgen we voor optimalisatie van de keten vanaf de bron en werken we samen aan de circulaire economie. Cycle-Up fungeert hierbij als verbindende factor en biedt samen met Fryslân Fungies en een horecaondernemer een betaalbare en schaalbare oplossing voor het koffiedik afvalprobleem. Dit project resulteert in een nieuwe schaalbare circulaire keten voor de verwerking van koffiedik tot hoogwaardige, eiwitrijke producten, maar ook een bijdrage aan een breder scala aan duurzame initiatieven. Het resultaat van deze samenwerking zal leiden tot nieuwe duurzame partnerschappen die in de toekomst kunnen worden uitgebreid en verbeterd. Een belangrijk voordeel van deze circulaire keten is dat er minder afval naar de verbrander/vergister gaat. In plaats daarvan wordt koffiedik verwerkt tot waardevolle eiwitrijke producten, zoals oesterzwammen, die kunnen worden gebruikt in voeding en voedingssupplementen. Ten slot zal deze nieuwe keten ook bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP23011
Rijksbijdrage € 48.270,00
Jaar 2023
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners Schillenboer; DE Koffiecafé Groningen B.V.
Aanvrager Fryslan Fungies