Zelfmanagementdoos

De huisartsenpraktijk maakt een ‘uitleendoos’. Daarmee wordt kwalitatief goede thuismonitoring aan Corona patiënten geboden (met minder risico voor eigen personeel, beter inzetten van eigen personeel), door inzet van beeldbel-consult in combinatie met de juiste meetinstrumenten zoals een saturatie meter, thermometer, bloeddrukmeter, glucosemeter.

Daarbij een goed ingeregelde digitale verbinding met de huisartsenpraktijk middels tablet, in het geval van geen aanwezigheid eigen telefoon/laptop/computer om het beeldbelconsult voor iedereen toegankelijk te maken.
Deze monitoring kan ook worden ingezet voor de kwetsbare patiënt in de thuissituatie die in quarantaine wil zijn om geen risico op Corona te lopen.

Knelpunten

Thuismonitoring bij Corona infectie is niet goed ingeregeld. In de eerste piek heeft de huisartsenpraktijk ervaren dat er een tekort is aan mankracht, door ziekte, door quarantaine, te weinig goede beschermingsmiddelen, te weinig materiaal om uit te delen aan patiënten in thuissituatie.
De Corona patiënt wil je dagelijks kunnen volgen op afstand, met name saturatie, en het beeld van de patiënt geeft veel informatie. De kwetsbare patiënten in quarantaine, denk aan de ouderen, ernstige chronische zorg, ALS, diabetes, COPD, en de terminale zorg, hadden weinig contact met de praktijk. Zorg werd niet geleverd.

E-health toepassing

  • Implementeren van e-health.
  • Abonnement op beeld-belconsult van de huisarts.
  • Tablet om degene die niet thuis beschikt over apparatuur ook te kunnen bedienen.
  • Het bleek bij het beeldbelconsult dat juist de kwetsbare groep de huisartsenpraktijk leek te vermijden, waarschijnlijk vanwege het ontbreken van de juiste middelen, digi-analfabetisme of angst.

Projectsamenvatting

Projectnummer SETD000890
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2020
Subsidieregeling SET COVID-19 2.0
Sectoren Medische sector, Medische hulpmiddelen, Gezondheidszorg, Thuiszorg
Aanvrager Huisartsenpraktijk