Zorgrobot Tessa – Sint Annaklooster

Om het risico op besmetting bij kwetsbare ouderen en ernstig zieke mensen te minimaliseren wil het Sint Annaklooster het aantal fysieke contactmomenten verminderen, zowel met de cliënt als tussen zorgverleners onderling. Maar zonder dat daarbij de kwaliteit of veiligheid van de zorg in het geding komt. Familie en mantelzorgers zijn belangrijk in het gehele zorgproces.

Door het inzetten van de sociale robot Tessa wil het Sint Annaklooster ondersteuning bieden om overbelasting bij mantelzorgers te voorkomen en biedt het de mogelijkheid om een deel van haar zorgactiviteiten op afstand uit te voeren, zodat fysiek contact minder nodig is. Hiermee neemt de kans op besmetting van zowel cliënt als zorgprofessional af. De sociale robot Tessa is een hulpmiddel wat mensen met een cognitieve beperking zoals dementie helpt om zelfstandiger te leven met verbale begeleiding. Tessa spreekt berichten uit die worden ingesteld door mantelzorgers of zorgverleners. Zo kan Tessa zorg op afstand bieden door mensen activeren of structuur aanbrengen, bijvoorbeeld door te herinneren aan medicijninname, bezoek van een hulpverlener/familie, of te drinken op een warme dag of de tijd aan te geven. Vanwege de hoge noodzaak door COVID-19, wil het Sint Annaklooster Tessa structureel bij 12 cliënten inzetten.

Het Sint Annaklooster biedt thuiszorg aan 500 cliënten waarvan zo’n 150 cliënten lijden aan een dementieel syndroom in diverse stadia. De inzet van Tessa zal geïnitieerd worden door (wijk)verpleegkundigen en verzorgende samen met de cliënt en zijn sociaal netwerk wordt besproken of de inzet van Tessa passende zorg is. De mantelzorger betrokken voor het toevoegen van sociale herinneringen. Een goede mix tussen sociale en zorginhoudelijke herinneringen draagt, naast een instructie op maat, bij aan de acceptatie en het succes van Tessa. Dit project zet Tessa in bij cliënten, maar bereidt ook de duurzame inzet voor, door de operationele en zorgprocessen te ontwikkelen en duurzame financiering af te stemmen. Een deel van de face to face zorg kan vervangen worden door inzet van zorgtechnologie, zogenaamd blended care. Op deze manier kan het Sint Annaklooster cliënten zorg bieden ten tijde van COVID-19 maar ook in de toekomst nu de zorgvraag groeit en tegelijkertijd de arbeidsmarkt voor zorgmedewerkers krimpt.

Projectsamenvatting

Projectnummer SETD000677
Locatie Nederland
Status Lopend
Jaar 2020
Subsidieregeling SET COVID-19 2.0
Sectoren Medische sector, Medische hulpmiddelen, Gezondheidszorg, Thuiszorg
Aanvrager Stichting Sint Annaklooster