Beeldbellen als integraal onderdeel van de eerstelijnszorg bij SGE
Een belangrijk deel van de reguliere eerstelijnszorg die we als SGE bieden, is afgelopen maanden stil komen te staan dan wel onder strikte voorwaarden gecontinueerd. SGE verwacht dat de Corona epidemie voorlopig nog niet voorbij is, ook door de 1,5 meter regel i.c.m. de ruimte in de gebouwen is onze gebruikelijk wijze van hulpverlening voorlopig niet mogelijk. En dat is problematisch, met name ook voor de thuiswonende, kwetsbare patiënt.
Om patiënten zich zo goed mogelijk zich zelfstandig te laten redden thuis, vergt dit een structurele gedragsverandering van medewerker en cliënt/patiënt om zorg op afstand (d.m.v. beeldschermzorg) te bieden. Dat vergt voor een langere periode ondersteuning voor medewerker en patiënt/cliënt. In eerste instantie is zorg op afstand met name door telefonische consulten vorm gegeven. Dit was behulpzaam. Echter, beeldschermzorg (digitale consulten via beeldbelapplicaties) kan veel toevoegen aan een betere inschatting van de zorgvraag en situatie, en zorgt hierdoor voor een betere behandeling op afstand. Hiervoor is een aanpak/activiteitenplan opgestart binnen de organisatie om blijvend zorg op afstand te gaan leveren aan onze (kwetsbare) patiënten in hun thuissituatie. Deze aanpak heeft als doel gedurende de projectperiode alle huisartsen en praktijkondersteuners als ook patiënten te stimuleren beeldschermzorg (beeldbellen) te gebruiken in de zorgcontacten met patiënten. De zorg waar het om gaat, is zorg die de huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten, maar ook fysiotherapeuten, apothekers en psychologen bieden aan zo’n 80.000 patiënten vanuit 11 gezondheidscentra in Eindhoven.
De grootste behoefte is aan:
- Hardware en benodigde software om beeldschermzorg/beeldbellen beschikbaar te maken voor onze zorgmedewerkers;
- Coördinatie en helpdeskfunctie;
- Scholing/opleiding/coaching om gebruik van software en hardware zo in te zetten in reguliere zorgproces dat het nu en in de toekomst zo goed mogelijk bijdraagt aan het behandelresultaat voor de patiënt en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen (kwaliteit van leven).