E-health MartiniZorg

MartiniZorg wil i.v.m. COVID-19 door inzet van digitale ondersteuning middels een aantal stappen meer zorg op afstand realiseren. 
MartiniZorg biedt begeleiding, behandeling en verzorging aan mensen die hulp nodig hebben om zelfstandig/begeleid te kunnen (blijven) wonen.

De vormen van zorg die MartiniZorg biedt worden op verschillende manieren gegeven. Enerzijds is dit op zes verschillende woonlocaties voor beschermd wonen. Anderzijds beschikt de organisatie over een ambulante hulpverleningstak. De ambulant begeleiders van MartiniZorg bieden de cliënten ondersteuning bij de meest uiteenlopende zaken, zoals bij psychische problemen, lichamelijke problemen familierelaties, huisvesting, opvoeding, financiën en dagbesteding. Ook wordt er ambulant huishoudelijke hulp verleend.

De eerste vorm van zorg betreft de zorg en begeleiding op de zes verschillende woonlocaties, waar circa 130 cliënten worden ondersteund. MartiniZorg biedt hier zelfstandige woonruimtes aan diverse doelgroepen. Dit betreft ouderen (2 woonlocaties), kwetsbare moeders en hun kinderen (2 locaties), gezinnen (1 locatie) en jongeren met een verslavingsproblematiek (1 locatie). MartiniZorg biedt in sommige van deze locaties al digitale diensten aan. Ouderen maken, indien zij de mogelijkheid hebben, gebruik van persoonsalarmering, ook is er op een woonlocatie een zogenoemde Tovertafel.

In de huidige praktijksituatie is – als gevolg van COVID-19 – echter veel meer behoefte aan digitale ondersteuning. De woonlocaties zijn gesloten voor bezoek, dit geldt ook voor familie en andere personen uit het netwerk die dichtbij staan zoals mantelzorgers. Ook dagbestedingen zijn afgeschaald of soms zelfs stopgezet, dit om het risico op besmetting te voorkomen. Het risico op vereenzaming is hierdoor groot. Niet alleen onder de ouderen van MartiniZorg, maar ook bij de kwetsbare moeders en hun kinderen.

Het subsidiebedrag wil MartiniZorg daarom besteden aan de aanschaf van apparatuur wat beeldbellen mogelijk maakt. Wat apparatuur betreft zal het gaan om tablets, maar dit is nog niet afdoende. Om veilig beeld te kunnen bellen (AVG) zullen er abonnementen afgesloten moeten worden met een daarvoor gecertificeerde aanbieder. Ook zal het beeldbellen geïntegreerd en geïmplementeerd moeten worden binnen de bestaande zorgprocessen. Dit kost personele inzetbaarheid als dit intern wordt opgepakt, of financiële middelen als dit wordt uitbesteedt.

De tweede vorm van zorg is begeleiding bij thuiswonende cliënten, de ambulante hulpverlening. Bij deze groep wil MartiniZorg middels deze subsidie aanspraak maken op tablets met simkaarten, voor onze cliënten die hier niet over beschikken. Deze groep mensen kan MartiniZorg nu door het ontbreken van deze middelen bij een eventuele 'lock down' niet meer ondersteunen, zowel fysiek als sociaal. Ook hier is het risico op vereenzaming groot. Tevens kan isolatie ervoor zorgen dat deze kwetsbare doelgroep psychische klachten ontwikkelen, of in het geval cliënten deze al hebben, verergeren.

Projectsamenvatting

Projectnummer SETD000034
Locatie Nederland
Status Lopend
Jaar 2020
Subsidieregeling SET COVID-19 2.0
Sectoren Medische sector, Medische hulpmiddelen, Gezondheidszorg, Thuiszorg
Aanvrager Martinizorg B.V.