Volledig recyclebare vloerkleden op basis van geavanceerde biomaterialen
Vloerbedekking is wereldwijd één van de grootste bronnen van afval dat niet gerecycled kan worden. In Europa alleen al ca. 1.6 miljard m2 / jaar met een marktwaarde van ca. € 11 miljard. Binnen de vloerbedekkingen markt hebben vloerkleden een aandeel van ca 30%, en dit aandeel groeit snel omdat veel consumenten overstappen op harde vloeren met daarop kleden. Bijna de gehele vloerkledenmarkt is nu nog gemaakt uit plastics op basis van fossiele brandstoffen, is aangeverfd met methoden die het gebruik van veel water en chemicaliën nodig maken, en na gebruik worden de kleden verbrand of gestort.
Het productie volume van biogebaseerde plastics groeit hard, waarvan het volume van polymelkzuur (PLA) het grootste is, en begint nu zodanig groot te worden dat het gaat lonen om het te scheiden uit de grote stroom afval. PLA heeft een chemische structuur die aan de ene kant chemische recycling van PLA relatief makkelijk mogelijk maakt, en aan de andere kant is er een hele grote range aan technische eigenschappen te realiseren met PLA. Als PLA dus na de gebruiksfase uit de afvalstroom gesorteerd kan worden is het mogelijk om de grondstof beschikbaar te gaan maken voor mechanische of chemische recycling.
Al met al wordt er dus een enorme berg afval van vloerbedekking gemaakt, zijn er hele goede alternatieven op basis van biogebaseerde plastics met een hele lage CO2 footprint, en is de recycling zodanig ver ontwikkeld dat een echt gesloten keten aanpak reëel begint te worden. Vandaar dit project om de keten te sluiten voor volledig recyclebare vloerkleden op basis van biogebaseerde plastics.
Het project wordt uitgevoerd door een consortium van Ekkehart BV, DyeCoo Textile Systems BV, Donkersloot Trade B.V. en Mommersteeg Agenturen onder procesbegeleiding van Kiduara B.V. en is in 5 fasen verdeeld (procescondities, prototyping, aanverven prototypen, recycling en sluiten van de kringloop, evaluatie).
De doelstelling van het project is om alle stappen te onderzoeken en evalueren om zo een gezamenlijk businessplan op te stellen om na het project de lancering van de producten zoals ontwikkeld en getest via dit project mogelijk te maken.