In koude grond afbreekbare substraathouder
Aanleiding voor dit onderzoek is het feit dat bio afbreekbare plastics qua kosten nog niet kunnen concurreren met synthetische kunststoffen die reeds zijn uitontwikkeld. Door agrorestvezels te verwerken in biopolymeren zal een serieuze kostenreductie worden verkregen, welke tevens zal bijdragen tot het versneld afbreken van deze composieten in de koude grond. De hierdoor verkregen substraathouder zal leiden tot een meer duurzame teelt van planten bij kwekerijen en bij het van de planten door de hoveniers.
Het doel van dit project is het doorontwikkelen van de spuitgietbare substraathouder bestaande uit composieten van biopolymeren met agrorestvezels die bij lage temperatuur afbreekbaar zijn in de koude grond door de partners Bato Plastics, RB Biobased Institute en Millvision. Waarbij wordt gekeken naar het optimaliseren van het recept en proces en certificering van de substraathouder. Dit zal leiden tot een markt kant en klare substraathouder welke milieu- en gebruikersvriendelijk is voor boom- en plantenteelt.
Hierbij focust Millvision op vezel optimalisatie, RB Biobased Institute op het industrieel compounden met Solanyl en Bato Plastics op het industrieel spuitgieten van de substraathouders. Daarnaast wordt er door RB Biobased Institute en Bato Plastics gekeken naar certificering van het materiaal en/of de substraathouder, maar zal tevens ook door Millvision een LCA gemaakt worden.
Het einddoel is een geoptimaliseerde, gecertificeerde in de koude grond afbreekbare biobased substraathouder welke over de gehele keten tenminste 50% goedkoper is dan bestaande product, welke in een aantal van 25.000 stuks worden getest op de afbreekbaarheid van de substraathouder en de groei ontwikkeling van de plant in samenwerking met de stakeholder en/of Curio afdeling plantkunde. Het gebruikte biocomposiet zal leiden tot ca. 20% CO2 reductie bij een substraathouder met eenzelfde gewicht.