TeleCTG: toepassing van remote CTG monitoring

Zwangeren moeten naar het Máxima Medisch Centrum (Máxima MC) komen voor foetale bewaking, terwijl deze kwetsbare groep niet mag worden blootgesteld aan het risico op COVID-19 besmetting.

Als deze vrouwen thuis kunnen worden gemonitord of op een locatie buiten het ziekenhuis, dan hebben zij waarschijnlijk minder kans op besmetting. Daarnaast ervaren zwangeren door de huidige COVID-19 crisis een drempel om naar het ziekenhuis te komen, waardoor soms onnodige risico's worden opgelopen.

Om optimale zorg te kunnen waarborgen, wil het Máxima MC remote CTG monitoring van zwangeren invoeren. Hierdoor wordt de zorg vanuit het ziekenhuis verplaatst naar een eerstelijns praktijk of de thuissituatie. De beoordeling van het CTG zal gebeuren door een bevoegd arts, die aanwezig is tijdens de CTG meting of real-time in het Máxima MC.
Het veilig versturen van de CTG data van NFMS naar het Máxima MC is hierin zeer belangrijk. Beoordeling van het CTG moet binnen een bepaalde tijd gebeuren (fysiek overbrengen van de CTG data levert vertraging op). Daarnaast moet het CTG ook kunnen worden gekoppeld aan het EPD van de zwangere, zodat alle informatie in het dossier compleet is.
Verder is ook training nodig van de zwangere en zorgprofessionals om de apparatuur juist te gebruiken om zorg te dragen voor goede registratie van het CTG en ervoor te zorgen dat de data veilig en juist wordt verstuurd.

Projectsamenvatting

Projectnummer SETC201204
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2020
Subsidieregeling SET COVID-19
Sectoren Medische sector, Medische hulpmiddelen, Gezondheidszorg, Thuiszorg
Aanvrager Stichting Máxima Medisch Centrum