eHealth Chronische Pijn Den Bosch -Uden
In deze subsidie willen we de toegankelijkheid van zorg voor mensen met chronische pijn waarborgen tijdens de COVID-19 uitbraak. De zorg voor patiënten met chronische pijn staat stevig onder druk vanwege de Corona crisis. Er mogen geen behandelingen meer in de eerstelijnspraktijk plaatsvinden. Patiënten die zijn verwezen voor het chronisch pijn programma van de oefentherapeuten Cesar/Mensendieck (zorgprofessionals) kunnen hierdoor hun behandeltraject niet meer volgen.
Ook op andere plekken is de reguliere zorg sterk afgeschaald in de afgelopen weken.
Voor een korte periode is dit acceptabel maar nu het er naar uitziet dat de Coronacrisis nog langere tijd forse gevolgen heeft voor de continuïteit van zorg in de regio en moeten we versneld maatregelen nemen om de zorg op afstand te kunnen blijven leveren. Dit plan heeft als doel de versnelling te realiseren en daarmee de continuïteit van zorg te waarborgen.
Het netwerk chronische pijn heeft de afgelopen jaren stevig ingezet op de digitale transitie. De afgelopen drie jaar is het eHealth programma voor chronische pijn ingebed in een Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO) Ivido voor de patiënt en ingebed in de Zorg Netwerk Omgeving (ZNO) van HINQ voor de zorgprofessionals. Hiermee wordt digitale zorg/begeleiding op afstand mogelijk gemaakt in een veilige en duurzame omgeving.
Tot voor kort gebruikte nog een kleine groep oefentherapeuten (30) de nieuwe digitale mogelijkheden en bedienen zij daarmee nu 120 patiënten. Het streven is om in de periode van dit SET-COVID plan 80 % van de zorgprofessionals van het regionaal netwerk chronische pijn aan te sluiten en toegang te geven tot het digitale chronische pijn programma en de ZNO.
Doordat de fysiotherapeuten, ziekenhuizen en revalidatie-instellingen deze zorg voorlopig niet meer kunnen leveren verwachten we een grote toename van het aantal patiënten dat gebruik zal maken van het digitale chronisch pijnprogramma en de PGO. Hierdoor verwachten we dat het gemiddelde aantal patiënten per oefentherapeut aangesloten op het digitale platform sterk zal toenemen.
Landelijk vertaalt zich dat naar een opschaling van 120 naar 2.600 patiënten per regio. Een regio bestaat gemiddeld uit 20 zorgverleners. Dit is 130 nieuwe patiënten per zorgverlener.
Binnen onze praktijk Oefentherapie Cesar – Gezonder Bewegen hebben we een projectcoördinator aangesteld die het project voor de hele regio zal coördineren. Dit zodat alle aangesloten therapeuten van het regionale netwerk de mogelijkheid krijgen tot gebruik van de eHealth toepassingen en daarmee een grote groep patiënten kunnen bedienen. In onze regio zijn 14 zorgprofessionals werkzaam. Deze activiteiten moet leiden tot een opschaling van eHealth naar 70% van alle patiënten per professional gedurende 9 maanden. Hiermee kunnen we juist in deze corona crisis aan onze patiënten toch de juiste zorg leveren die ze nodig hebben en ze blijven monitoren.