Meer tijd voor zorg, betere zorg en meer werkplezier

Thuiszorg Samen Verder ondersteunt mensen in het behouden en verbeteren van hun welzijn en gezondheid daar waar zij wonen. Het optimaliseren van de kwaliteit van leven is daarbij steeds het uitgangspunt.
Samen Verder heeft haar werkgebied liggen in Zuidoost-Brabant.

Activiteit A
Binnen Samen Verder heeft de wijkverpleegkundige, in lijn met het landelijk beleid, veel autonomie. Deze autonomie is verkregen op basis van veronderstelde kennis en professionaliteit. Doordat de wijkverpleegkundigen veel taken hebben, is er weinig tijd voor reflectie ingebouwd. Samen Verder wil dit soort momenten structureel inbouwen in de caseloads van de wijkverpleegkundige teams.

De wijkverpleegkundige heeft een centrale en autonome rol binnen de wijkverpleegkundige teams. Door de expertise van de wijkverpleegkundigen, maar ook door de rol die wet- en regelgeving hen geven, leunen de teams sterk op de wijkverpleegkundigen. Maar dit betekent ook dat de wijkverpleegkundigen weinig tijd hebben om op reflectieve manier met hun werk bezig te zijn. Daarnaast maakt hun verkregen rol dat er binnen de wijkteams een mate van tweedeling ontstaat. Gechargeerd: de autonome wijkverpleegkundige en de afhankelijke verzorgenden. Terwijl zij feitelijk juist completerend zijn. Om de mogelijkheid van reflectie, met name in het besluitproces bij het klinisch redeneren, te vergroten wil Samen Verder de wijkteams structureel intervisie mogelijkheden aanbieden. Hierdoor kunnen zij professionaliseren door zicht te krijgen op de eigen rol, het eigen gedrag en de eigen stijl van werken, maar ook door het verkrijgen van inzicht in de opvattingen en overtuigingen die in het werk – vaak onbewust – een rol spelen.

Doelstelling is het duurzaam verbeteren van het indicatieproces door middel van het vergroten van de kennis en kunde van de wijkverpleegkundigen op het gebied van het gebruiken van een helicopterview en vergroten van de zelfreflectie.

Activiteit E
Volgens de V&VN zijn zorgprofessionals tot wel dertig procent van hun tijd kwijt zijn aan het invullen van formulieren en checklists. Bij Samen Verder is dit nog niet feitelijk getoetst, dat moet gebeuren tijdens dit traject, maar het is aannemelijk dat de verhouding 70/30 ook geld voor de zorgprofessionals van Samen Verder. De doelstelling met dit project is om te komen tot een verhouding 80/20. Daarmee blijft de organisatie voldoen aan de wel verplichte registraties en protocollen, maar draagt tegelijkertijd bij aan meer werkplezier, en daarmee aan een hogere kwaliteit van zorg, van de medewerkers.

Ondanks verregaande digitalisering binnen de organisatie die de toegankelijkheid van documenten sterk verbeterd, blijken veel medewerkers toch te ervaren dat er sprake is van een hoge mate van "registratiedruk". Deze is ten dele opgelegd vanuit de organisatie om te voldoen aan normen en wet- en regelgeving, iets dat een goed streven is, maar waarbij niet voldoende de vraag aan de mensen in de praktijk is gesteld of dit ook werkbaar is. Wanneer medewerkers aangeven dat er vanuit hun optiek te veel regeldruk is vanwege een overmaat aan verplichte registraties en te volgen protocollen, kan dit leiden tot een verminderde bevlogenheid en inzet bij het personeel en daarmee een verminderde kwaliteit van zorg. Er is dus sprake van een systeem dat vanuit de theorie is bedacht en klopt, maar in de praktijk tegen grenzen aanloopt. Hierdoor bewerkstelligt het systeem het tegenovergestelde waarvoor het bedoeld is, namelijk het pad effenen voor kwalitatief goede en effectieve zorg.

Het gaat hierbij met name om de protocollen, werkwijzen en registratieformulieren in het primaire proces. Het intakeproces omvat meerdere registratieformulieren. Hierbij kan gekeken worden of er dubbelle processen zijn. Daarnaast kan er worden gekeken of er zaken geschrapt kunnen worden.
Daarnaast is er sprake van verregaande registraties tijdens het zorgproces. Ook hier kunnen zaken worden geschrapt en/of de frequentie van registraties worden aangepast.

Activiteit F
Samen Verder maakt gebruik van vele digitale systemen. Alleen al in het primaire proces worden er zeven onafhankelijke systemen gebruikt. Doordat deze systemen niet verbonden zijn met elkaar, wordt er veel tijd verloren, is er sprake van minder gebruiksgemak en is er een verhoogd risico op digitale onveiligheid. Samen Verder wil met dit project bewerkstelligen dat er een "single sign-on" omgeving wordt gecreëerd, waardoor bovenstaande punten niet of in mindere mate meer van toepassing zullen zijn.

In het primaire proces wordt nu gebruik gemaakt van:

  • ECD (NEDAP);
  • Q link;
  • Zorgdomeinen;
  • Kick Vilansprotocollen;
  • Intranet;
  • Teamtelefoon;
  • Visma app voor ziekmeldingen etc.
Knelpunten die worden ervaren zijn:
  • Door gebruikmaking van meerder onafhankelijke systemen hebben gebruikers te maken met meerder inloggegevens;
  • Medewerkers verliezen tijd door elke keer in te moeten loggen in verschillende systemen;
  • Digitale veiligheid is minder gewaarborgd door de veelheid aan inloggegevens.
De doelstelling van het project is het realiseren van één toegangspoort voor alle in het primaire proces gebruikte systemen. De verwachting is dat dit de volgende resultaten geeft:
  • Tijdwinst (gemiddeld 43 minuten/maand/medewerker);
  • Verhoogde digitale veiligheid door één inlogcode/medewerker;
  • Verhoogd werkplezier door verhoogd gebruiksgemak. (Juist in een tijd dat er sprake is van personeelsschaarste is het noodzakelijk de medewerker zo goed mogelijk te faciliteren.)

Projectsamenvatting

Projectnummer SOW-02357794
Locatie Nederland
Status Lopend
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Thuiszorg Samen Verder B.V.