Herkenbaar en aanspreekbaar team in de wijk Prinsenland

Stichting Aafje Thuiszorg Huizen Zorghotels (hierna Aafje) levert als gecontracteerde partij WLZ zorg, WMO ondersteuning, wijkverpleging en ELV/GRZ in de regio Rotterdam-Rijnmond, BAR-gemeenten en Drechtsteden.

De verpleegkundigen van de samenwerkende VVT-partijen in de wijk, worden aan elkaar verbonden in een team. Door het formeren van dit team is het voor inwoners, andere zorgaanbieders en gemeenten duidelijk wie ze kunnen benaderen voor het melden van signalen, preventief werken en het versterken van de wijk. Binnen dit team wordt een ‘regieverpleegkundige’ aangesteld. De regieverpleegkundige zal het voortouw nemen in het team en de samenwerking coördineren. Het wijkgericht werken heeft uiteindelijk de doelstelling om te komen tot een herkenbaar en laagdrempelig benaderbaar team met een gezamenlijke wijkanalyse en aanpak. De werkzaamheden worden onafhankelijk van de moederorganisatie uitgevoerd en zijn niet gericht op geïndiceerde zorg, maar op de problematiek in de wijk.

Projectresultaat

  • Er is vanuit de regiegroep wijkgericht werken in deze wijk één regiewijkverpleegkundige aangesteld. Deze wijkverpleegkundige regelt de afstemmingen onderling en met de wijk. Deze regieverpleegkundige is tevens het aanspreekpunt voor de regiegroep over de stand van zaken omtrent de planning, voortgang en activiteiten.
  • Alle werkzame wijkverpleegkundigen in deze wijk zijn geïnventariseerd en samengebracht in twee sessies om elkaar te leren kennen en de doelstelling van het samenwerkingsverband te bespreken.
  • De regieverpleegkundige heeft een workshop gevolgd over white label samenwerken en de wijkgerichte aanpak.
  • In opdracht van penvoerder Aafje zijn trainingen 'Kijk op de wijk' en 'Personal Branding' aangeboden vanuit het Van Kleefinstituut. Deze zijn met goed gevolg afgerond.
  • Door penvoerder Aafje/Conforte is een algemeen teamtelefoonnummer en e-mailadres beschikbaar gesteld aan de teams wijkgericht werken. Tevens is een toolbox beschikbaar gesteld met centrale contactgegevens, achtergrond informatie/kader wijkgericht werken, afgesproken werkwijzen en formats voor het wijkplan, de data per wijk en goede voorbeelden.
  • Door penvoerder Aafje zijn foldermateriaal en visitekaartjes verzorgd en verstrekt aan de regiewijkverpleegkundige.
  • Het team heeft zichzelf geïntroduceerd en gepresenteerd op essentiële plaatsen in de wijk en bij belangrijke stakeholders, zoals huisartsen en het wijkteam.
  • De wijkverpleegkundigen hebben de taken rondom het promoten van de zichtbaarheid en de bemanning van het telefonierooster c.q. mailadres verdeeld. Deze verdeling staat beschreven in het wijkplan.
  • Alle bijeenkomsten zijn begeleid door een overkoepelend medewerker gekoppeld aan de regiegroep. Deze zorgt voor de verbinding tussen de verschillende wijken en faciliteert waar mogelijk, bijvoorbeeld in het plannen, bewaken van de voortgang etc..
  • De regiegroep met een afvaardiging van alle organisaties is extra bijeengekomen conform de planning. Hierbij worden de regiegroepsleden op de hoogte gebracht van de voortgang, knelpunten en zijn besluiten genomen over onder andere de communicatiecampagne.
  • De effectmeting is uitgevoerd door Samergo.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOW-02356786
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Aafje Thuiszorg Huizen Zorghotels