Projecttuin Wet Zorg en Dwang Limburg

De Zorggroep biedt intramurale zorg en bij cliënten thuis. Daarnaast biedt De Zorggroep ondersteuning aan thuiswonende ouderen zoals dagbesteding en thuisbegeleiding in de regio Noord- en Midden-Limburg.

Wet Zorg en Dwang (WZD)
De samenwerking tussen de wijkverpleging, huisartsen, Trajectbegeleiders Hulp bij Dementie en overige zorgprofessionals (eerstelijns en VVT) is de basis voor deze aanvraag. In de regio Noord-Limburg worden vragen gesteld over het toepassen van de WZD in de extramurale setting. Er is sprake van een kennishiaat en de WZD rollen en verantwoordelijkheden, zoals deze in de wet beschreven staan, zijn nog niet verdeeld. Door deelname aan de praktijktuin willen de organisaties inzicht krijgen in welke multidisciplinaire infrastructuur nodig is om de WZD in de regio zorgvuldig toe te kunnen passen. Het doel is om een implementatieplan te ontwikkelen dat verder kan worden uitgerold in de praktijk.

De praktijktuin worden gestart binnen het bestaande samenwerkingsverband tussen de grootste VVT- en GGZ-organisaties in regio Noord-Limburg: VIGO-Vincent van Gogh (GGZ) en De Zorggroep (VVT), samen met de betrokken huisartsenorganisatie Cohesie en Ketenzorg Hulp bij Dementie Regio Noord-Limburg. In eerste instantie wordt gefocust op de regio Horst aan de Maas en de regio Reuver.

Projectresultaat

Doel was om de implementatie van de WZD voor cliënten in de eerste lijn in de regio Horst aan de Maas een stevige impuls te geven en input op te halen voor een implementatie in Noord-Limburg.
Met een Brainstormgroep en een Adviesgroep, beiden bestaande uit een vertegenwoordiging van een groot aantal organisaties uit de keten, is de Zorggroep in gesprek gegaan over de WZD. Vervolgens zijn in subgroepen de onderwerpen 'Voorkomen van onvrijwillige zorg' en 'Multidisciplinaire samenwerking en rollen' uitgediept, waarbij de uitkomsten zijn voorgelegd aan de Adviesgroep. Op basis daarvan is een eindrapport gemaakt met een advies voor het vervolg. Daarnaast zijn de professionals in Horst aan de Maas die betrokken waren bij de Praktijktuin, alle trajectbegeleiders dementie en specialisten ouderengeneeskunde (SO's) in de eerstelijn opgeleid en is regelmatig met hen casuïstiek besproken. Dit laatste geldt ook voor het DEC overleg. Alles gericht op bewustwording, het gaan zien en het anders gaan handelen. Daarnaast zijn we concreet aan de slag gegaan in de regio Horst aan de Maas. Hier zijn onder andere multidisciplinaire overleggen (MDO's) gehouden over concrete cliëntsituaties.

De bevindingen uit de Praktijktuin laten zien dat de Zorggroep nog stappen te zetten heeft om de ambulante WZD te verankeren in haar zorgverlening aan cliënten in de regio's Midden- en Noord-Limburg. Centraal hierin staat 'bewustzijn' … 'als je het ziet, begrijp je het'. Preventie van onvrijwillige zorg begint dan ook met herkennen/signaleren. De Praktijktuin heeft ons hiervoor een handreiking gegeven. Naast vele (detail) bevindingen heeft de Praktijktuin het volgende gebracht:

  • Inzicht is gekregen in de WZD: wat deze inhoudt, wie een rol heeft of zou moeten hebben in het signaleren, voorkomen en toepassen van onvrijwillige zorg en hoe er in de eerstelijns inhoud aan kan worden gegeven.
  • Ook ziet de Zorggroep dat diverse zaken al goed worden gedaan die passend zijn en waarop voor de WZD de aansluiting kan worden gemaakt.
  • Een enorme vergroting van het bewustzijn bij de betrokken professionals waardoor nieuwsgierigheid is gewekt is en medewerkers anders zijn gaan kijken en luisteren.
  • In de keten hebben mooie gesprekken plaatsgevonden en is ervaren dat afstemming in de keten waarde toevoegt voor de cliënt/naasten én de professionals.
  • Waarbij de WZD een aanjager kan zijn voor de samenwerking in de keten én daarmee voor het versterken van goede ambulante netwerkzorg.
  • Het voorgaande heeft ertoe geleid dat met veel positieve energie de praktijktuin vorm heeft gekregen en een goede basis is gelegd voor een vervolg.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOW-02355222
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Zorggroep Noord- en Midden-Limburg