Naar een regelarme(re) wijkverpleging

Stichting Libertas Leiden biedt een breed pakket aan diensten op het gebied van wonen met zorg, thuiszorg en langer thuis wonen vanuit verschillende locaties in de stad Leiden en omstreken.

In de wijkverpleging wordt veel nadruk gelegd op registratie ten behoeve van verantwoording en kwaliteitsmonitoring. Dit terwijl er mogelijkheden zijn om registraties te verminderen, het cliëntcontact te vergroten en tegelijkertijd toch de kwaliteit te waarborgen. Dit vereist draagvlak en inzicht in het hoe en waarom van de inzet van maatregelen en een mentaliteitsverandering. Dit kan worden bewerkstelligd door een aparte PDCA-cyclus te starten die enkel en alleen gericht is op administratieve lastenvermindering, waarin oog wordt gehouden op kwaliteitsborging.

Projectresultaat

Het activiteitenplan is aangehouden. Wel is het inventariseren van ideeën (stap 1 van het activiteitenplan) 'live' gedaan tijdens apart gereserveerde teamoverleggen. Tijdens de bijeenkomsten per cluster (stap 2) ontstond een wildgroei aan reacties maar één idee heeft direct geleid tot een pilot en het hele proces heeft indirect geleid tot andere werkwijzen.
Het idee om administratieve activiteiten niet bij elke cliënt te registreren, maar om (a) uit te gaan van een gemiddelde tijd aan administratieve activiteiten per cliënt en (b) deze gemiddelde tijd te registreren bij een 'fictieve cliënt' (in plaats van bij elke unieke cliënt afzonderlijk) kreeg veel steun en in mei 2022 is een plan van aanpak uitgewerkt door een teammanager. De looptijd van dit plan was van juni 2022 tot en met november 2022.
De zorgverleners ervoeren deze werkwijze als prettig – het scheelt immers administratie – maar de werkelijkheid was ook dat de hoeveelheid administratieve tijd per team, gecorrigeerd voor het aantal cliënten, sterk varieerde. Er bleek onduidelijkheid te zijn bij medewerkers en wellicht telt het mee dat de administratieve tijd niet wordt gedeclareerd maar wel wordt verloond.

Indirect heeft uitvoering van de gestarte PDCA-cyclus aanleiding gegeven tot:

  1. Wijziging van de overlegstructuur. De overleggen van de teammanagers gebeuren niet meer per sector (sector Wonen met Zorg en sector Thuiszorg) maar gezamenlijk. Dezelfde vraagstukken spelen vaak bij beide sectoren. Ook sluiten de applicatiebeheerders periodiek aan. Immers, nieuwe ICT-mogelijkheden en -functionaliteiten dienen zich voortdurend aan.
  2. Meer verantwoording neerleggen bij de zorgverleners, in het bijzonder de HBO-verpleegkundigen. Het doet recht aan de (invulling van de) CANMED-rollen en versterkt het eigenaarschap.

Tevens schakelt Libertas Leiden per 1 september 2022 geen uitzendkrachten en zzp'ers meer in. Libertas Leiden wil dat haar cliënten zorg ontvangen van vertrouwde gezichten die werken in vaste/hechte zorgteams. Omdat de inkomsten van uitzendkrachten en zzp'ers niet afhangen van hun registraties, beïnvloedt dit (mogelijk) hun registratiediscipline. Per 1 september is dit voor Libertas Leiden een zorg minder.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOW-02354921
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Libertas Leiden