Samenwerking wijkverpleging Overvecht
AxionContinu levert en organiseert wijkzorg (inclusief gespecialiseerde verpleging) in Utrecht Stad (inclusief Leidsche Rijn), IJsselstein en Lopik.
Daarnaast kent AxionContinu een aantal intramurale locaties (verpleeghuizen) binnen Utrecht Stad.
Doel: het aanstellen van een projectleider. Deze zal samen met de wijkverpleegkundigen van Careyn, Kleurrijkzorg en AxionContinu de onderlinge samenwerking bevorderen en gezamenlijk met hen komen tot een volwaardige rol/positie van de wijkverpleegkundige in de wijksamenwerking. Dus gezamenlijk vaststellen wat de rol/positie is en moet worden. Vervolgens helpen de wijkverpleegkundigen dit in de wijksamenwerking te realiseren en te borgen voor de toekomst. Hierbij zal ook gekeken worden naar samenwerking t.a.v. inzet instrumenten (denk aan OZO-verbindzorg, Victor, LESA).
Projectresultaat
Naar aanleiding van een Inspectiebezoek in de wijk Overvecht in 2020 zijn vertegenwoordigers van de thuiszorg, eerstelijnszorg, gemeente en zorgverzekeraar bij elkaar gekomen en hebben een Driehoek Overleg ingericht om te komen tot duurzame oplossingsrichtingen voor de aanbevelingen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Met behulp van de toegekende subsidie is een projectleider aangesteld om de afspraken uit het convenant te implementeren met behulp van een werkgroep (zorgprofessionals) en een stuurgroep (vertegenwoordigers uit de driehoek).
De behaalde resultaten voor de implementatie van onderdelen uit het convenant zijn als volgt:
- Inzet GFI (meetinstrument voor kwetsbaarheid bij ouderen)
• De stuurgroep heeft de werkafspraak Groningen Frailty Indicator (GFI) vastgesteld.
• De GFI wordt door verschillende disciplines structureel afgenomen.
• In het najaar van 2022 was bij 33% van de mogelijk kwetsbare 75+ uit de UPRIM (= 1.800 personen) de GFI afgenomen, namelijk 600 stuks.
• In de prestatieafspraak met Zilveren Kruis gaat men ervan uit dat 28% van de thuiswonende 75+ kwetsbaar is. Dat zijn 630 kwetsbare ouderen. Bij 75% daarvan moet de GFI zijn afgenomen. Dat zijn 472 stuks. Die prestatie is dus behaald. - Victor
• Een werkafspraak voor de inzet van de Victor is opgesteld door de werkgroep en klaar om vastgesteld te worden door de stuurgroep. - OZO verbinding
• De stuurgroep heeft de werkafspraak OZO vastgesteld.
• Het gebruik van OZO is tijdens het traject fors toegenomen. Dat blijkt uit een toename van het aantal accounts met 44%.
• Tegelijkertijd is ook het berichtenverkeer via OZO flink toegenomen binnen een jaar (van 2.106 berichten in Q1 2022 naar 8.600 berichten in Q1 2023). - Multidisciplinair Overleg (MDO)
• De werkafspraak voor het MDO is verder aangescherpt en door de stuurgroep vastgesteld. Er is duidelijker omschreven wie wat doet en op welk moment. Het MDO wordt voortaan zoveel mogelijk voorbereid via OZO. - Gebruik 4D model
• Hier is aandacht aan besteed tijdens verschillende presentaties over Krachtige Basiszorg. Daarnaast wordt het voorafgaand aan een MDO ingevuld en gebruikt als praatpapier.