Vermindering administratieve lasten t.b.v. dynamisch planproces

Stichting Aafje Thuiszorg Huizen Zorghotels (hierna Aafje) levert als gecontracteerde partij WLZ zorg, WMO ondersteuning, wijkverpleging en ELV/GRZ in de regio Rotterdam-Rijnmond, BAR-gemeenten en Drechtsteden.

Doel: het verbeteren van het huidige primaire zorgproces met de focus op de planning in de regio Rotterdam.
Dit gaat Aafje doen door mee te werken in de praktijk en te onderzoeken of de werkzaamheden, zoals beschreven in het primaire zorgproces, voldoende ondersteunend zijn aan het planproces. Hierbij wordt onderzocht wat er formeel beschreven is en waar verbetering of concretere uitwerking nodig is ter verbetering en ondersteuning van haar primaire zorgproces. Een werkgroep van verpleegkundigen, een overstijgend projectmedewerker en een projectleider worden aangesteld om knelpunten op te pakken en waar mogelijk dubbelingen in het proces te schrappen. Daarbij wordt door een technisch deskundige beoordeeld welke mogelijkheden er zijn om het registratiesysteem hierop aan te passen. Vervolgens worden de uitgangspunten en bevindingen vertaald naar concrete werkafspraken die kunnen worden geïmplementeerd door de inzet van een scholingsprogramma voor de thuiszorgteams en wijkverpleegkundigen.

Projectresultaat

Gedurende het project zijn meerdere projectfasen afgerond met als doel het verbeteren van het huidige primaire zorgproces met de focus op de planning in de regio Rotterdam. Het resultaat hiervan is minder dubbelingen in werkzaamheden voor wijkverpleegkundigen en daarmee een verlaging van de administratieve lasten.

  • Tijdens fase 1, oftewel de nulmeting, is onderzocht of de werkzaamheden zoals beschreven in het primaire zorgproces voldoende ondersteunend zijn aan het planproces. Hierbij is onderzocht wat er formeel beschreven is en waar verbetering of concretere uitwerking nodig is ter ondersteuning van ons primaire zorgproces.
  • Vanuit de nulmeting zijn in fase 2 uitgangspunten vastgesteld voor klanten, medewerkers en de organisatie. Deze zijn besproken tijdens dialoogsessies met planners en roosteraars, wijkverpleegkundigen en trainers on the job.
  • Van daaruit is de workshop voor de thuiszorgteams en wijkverpleegkundigen ontwikkeld (fase 3).
  • Daarnaast is er een kennis- en overlegstructuur opgezet voor de borging (fase 4).

Projectsamenvatting

Projectnummer SOW-02353138
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Aafje Thuiszorg Huizen Zorghotels