Verbetering ketensamenwerking palliatieve zorg
STMG is een thuiszorgorganisatie en biedt huishoudelijke hulp, thuisbegeleiding, verzorging en verpleging thuis. Dit betreft de gemeenten Aalten, Arnhem, Berkelland, Buren, Bronckhorst, Culemborg, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Montferland, Neder-Betuwe, Nijmegen, Oost-Gelre, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Tiel, West-Betuwe, West-Maas en Waal, Westervoort, Winterswijk en Zevenaar.
De thuiszorgorganisaties in Arnhem en omstreken werken samen aan Herkenbare en Aanspreekbare Wijkverpleging. De opbouw van de samenwerking in de basiszorg verloopt voorspoedig en heeft ertoe geleid dat ook voor complexere vormen van thuiszorg meer bereidheid tot en behoefte aan samenwerking en stroomlijning is ontstaan. Dit is onder andere het geval voor palliatieve zorg. In de regio is het Netwerk Palliatieve Zorg tot nu toe veel gericht geweest op de inhoud van de gespecialiseerde zorg en de professionals uit die groep. Het Netwerk heeft ook het concept Palliatieve Zorg Thuis (PaTz) ontwikkeld. In PaTz groepen werken huisartsen (wijk)verpleegkundigen en inhoudelijke experts palliatieve zorg nauw samen om patiënten vroegtijdig in beeld te brengen en te anticiperen op de zorgbehoefte van de patiënt. Met deze gezamenlijke aanpak neemt de kwaliteit en deskundigheid in de palliatieve zorg thuis toe. Tot nu toe komen de PaTz groepen echter niet goed van de grond. Met de ketensamenwerking die in dit project wordt beoogd, wordt de opbrengst van het Netwerk Palliatieve Zorg in een bredere context geplaatst. Daarmee wordt gezorgd voor verbinding in de hele keten, ook met de basiszorg in de eerste lijn en met andere gespecialiseerde zorg.
Elkaar kennen en van elkaars werkwijze op de hoogte zijn komt de snelheid en kwaliteit van geboden zorg sterk ten goede. Voortbouwend op de ervaringen met herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging, hebben de thuiszorgorganisaties die gespecialiseerde palliatieve zorg aanbieden, samen met het ziekenhuis Rijnstate, huisartsen en het Netwerk palliatieve zorg een plan van aanpak opgesteld om eenduidige afspraken te maken wanneer palliatieve zorg en op welk niveau (basis, gespecialiseerd, expert) moet worden ingezet, de bereikbaarheid van palliatieve thuiszorg te verbeteren, goede afstemming met ketenpartners te waarborgen en door samenwerking en deskundigheidsbevordering kwalitatief hoogstaande palliatieve zorg te realiseren in een regio-dekkend netwerk van PaTz groepen.
Daarover gaat deze aanvraag. De activiteiten die de samenwerkingsorganisaties willen uitvoeren in dit project, zijn:
- Het komen tot gezamenlijke afspraken tussen ziekenhuis, huisartsen en thuiszorgorganisaties omtrent de juiste palliatieve zorg op de juiste plek.
- Het realiseren van één instroompunt voor palliatieve zorg thuis.
- Doorlopende leer- en ontwikkellijnen om de nieuwe werkwijze tijdens implementatie te optimaliseren en bestendigen in de praktijk, ondersteund met informatie uit doorlopende monitoring en evaluatie van praktijkervaringen en uitkomsten.