Herkenbare Wijkverpleging Kampen

Lelie Zorggroep heeft diverse teams wijkverpleging in een groot werkgebied van Assen tot Vlissingen.
Onder de merknaam Curadomi Thuiszorg Kampen wordt al vele jaren de wijkverpleegkundige thuiszorg geleverd.
In de regio wil Lelie Zorggroep vanuit een gezamenlijk gedragen beeld komen tot samenwerkingsafspraken voor herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging in Kampen. Dit traject wil men financieren met deze aanvraag.

Concreet komt dit neer op de volgende zes activiteiten:

  1. De organisatie van vier kennismakingsbijeenkomsten met als thema "Toekomstbestendige Wijkverpleging" voor bestuurders en wijkverpleegkundigen van de vijf organisaties, aangevuld met (vertegenwoordiging) van de huisartsen.
  2. Het vaststellen van een gezamenlijk beeld en visie op zorg thuis t.b.v. herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging, met aandacht voor de kwaliteit en expertise van de verschillende organisaties en het verwachtingsmanagement richting verwijzers en ketenpartners.
  3. Het opzetten van een gezamenlijk (digitaal) platform voor onderlinge afstemming en overleg (PAO) wijkverpleging, waardoor laagdrempelig kennisuitwisseling mogelijk is.
  4. Het vastleggen van een set samenwerkingsafspraken met als doel om gezamenlijke verantwoordelijkheid te creëren voor inwoners in en om Kampen, om passende zorg en ondersteuning te vinden. Hierbij is aandacht voor:
    a) de bevordering van zelfredzaamheid,
    b) de inzet van techniek (digitale zorg),
    c) de rol van de informele zorg versus de inzet professionele zorg,
    d) de samenwerking met ketenpartners en verwijzers zoals huisartsen, WMO en welzijn.
  5. Ook worden werkafspraken gemaakt over routes en wordt gekeken naar het verdelen van deelname aan projecten, netwerkberaden en overleggen in Kampen.
  6. De organisatie van afstemmingsoverleggen (1x per 8 weken) tussen de (wijk)verpleegkundigen van de vijf betrokken thuiszorgorganisaties.

Projectresultaat

In 2022 hebben de vijf thuiszorgorganisaties in Kampen gewerkt aan het project Herkenbare Wijkverpleging. De organisaties hebben een gezamenlijke visie, missie en ambitie opgesteld en een samenwerkingsafspraak voor 2023 ondertekend. Hierin is afgesproken dat de partijen minimaal één keer per halfjaar op managementniveau samenkomen, en dat er op wijkverpleegkundig niveau elke twee maanden een afstemmingsoverleg wordt gehouden.
Ook is afgesproken om minimaal één gezamenlijk preventieproject per jaar te realiseren. In 2022 is er een eerste gezamenlijke actie uitgevoerd richting thuiszorgmedewerkers en inwoners van Kampen op gebied van zorgtechnologie.

In het voorjaar van 2023 was een brede bijeenkomst met zorgverzekeraar, gemeente en zorgaanbieders gepland om de gezamenlijke aanpak verder te ontwikkelen.
Door deel te nemen aan diverse overleggen, hebben de organisaties elkaar beter leren kennen en zijn ze in staat om op casusniveau beter en sneller samen te werken. Deze verbeterde samenwerking is ook na afloop van het project voortgezet.
Verwijzers (gemeente, huisartsen) en welzijn zijn geïnformeerd over de samenwerking via o.a. een informatiebijeenkomst. Dit heeft geleid tot waardevolle contacten en kortere communicatielijnen. Ook is er beter contact met de praktijkondersteuners van de huisartsen. De communicatie naar de cliënten is gedaan door middel van een informatief filmpje.
Een duidelijke structuur voor het afstemmen van aanvragen voor wijkverpleging is ingevoerd, door gebruik te maken van de Siilo-app. Dit heeft geleid tot actieve samenwerking en korte communicatielijnen.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOW-02348928
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Lelie Zorggroep