Inzet gesprekstool Positieve Gezondheid t.b.v. vergroten zelfredzaamheid cliënten
Vitalis WoonZorg Groep (Vitalis) levert zorg, begeleiding en behandeling aan ouderen vanuit de Wet Langdurige Zorg en Wijkverpleging (ZVW) op haar wijklocaties in Heerlen.
Vitalis heeft als ambitie 'de kunst van gelukkig oud zijn'. Vitalis vindt het belangrijk dat ze hun bewoners kennen, zodat goed kan worden aangesloten op wat zij nodig hebben en waar zij gelukkig van worden. Gezondheid is volgens Vitalis meer dan alleen een fit lijf. Men heeft bijzondere aandacht voor de beleving, veerkracht en mentale fitheid van de bewoner. De kernwaarden zijn: ertoe doen, meedoen, zelf doen. Daarbij heeft Vitalis als uitgangspunt: doen wat nodig is. Dit sluit naadloos aan bij het hoofdlijnenakkoord wijkverpleging om de eigen regie en zelfredzaamheid van cliënten te stimuleren.
Met behulp van het inzetten van de gesprekstool Positieve Gezondheid, gaat Vitalis gesprekken tussen haar medewerkers en cliënten op een andere manier insteken. Door het inzetten van deze tool wordt de regie meer bij de cliënt zelf gelegd (zelf de tool invullen voorafgaand aan intake/evaluatie, zelf aangeven waarover zij verder willen praten). Ook wordt meteen duidelijk waar, buiten de 'reguliere' zorgvraag, de knelpunten zitten, waardoor de zorg hier tijdig op kan inspelen (samen met cliënt/naaste) om preventieve maatregelen in te zetten om zwaardere zorg waar mogelijk te voorkomen.
De medewerkers op Vitalis Parc Imstenrade zijn zelf al meegenomen in het gedachtegoed van positieve gezondheid. Hiermee heeft Vitalis ervoor gezorgd dat het onderwerp al leeft op locatie, de uitdaging ligt er nu met name in om dit ook uit te gaan dragen naar haar cliënten, waarbij verdieping voor haar medewerkers om dit toe te passen in de zorg noodzakelijk is.
Projectresultaat
Vitalis WoonZorg Groep (Vitalis) heeft als ambitie 'de kunst van gelukkig oud worden'. Vitalis vindt het belangrijk dat zij haar bewoners kent, zodat er goed kan worden aangesloten op wat zij nodig hebben en waar zij gelukkig van worden. Gezondheid is volgens Vitalis veel meer dan alleen een fit lijf. De inzet van Positieve Gezondheid als gesprekstool draagt bij aan het voeren van het goede gesprek met de bewoners.
Met deze subsidie heeft Vitalis de mogelijkheid gekregen om deze zienswijze onder de aandacht te brengen bij haar medewerkers en het gedachtegoed over te brengen aan haar bewoners (met een zorgvraag). De aandachtsvelders Positieve Gezondheid hebben in 2022 zowel de reflectiebijeenkomsten als de training tot implementatiecoach Positieve Gezondheid met een positief besluit afgerond. Zij hebben hierdoor voldoende basiskennis om deze visie binnen de organisatie te verspreiden en tot uitvoer te brengen.
Met behulp van het inzetten van de gesprekstool Positieve Gezondheid, is Vitalis gesprekken tussen haar medewerkers en cliënten op een andere manier gaan insteken. Door het inzetten van deze tool wordt de regie meer bij de cliënt zelf gelegd (zelf de tool invullen voorafgaand aan intake/evaluatie, zelf aangeven waarover zij verder willen praten) en wordt hij/zij in zijn/haar kracht gezet bij het bepalen van de doelstellingen. De aandachtsvelders, maar ook de wijkverpleegkundige, hebben een bredere kijk op de gezondheidssituatie van de bewoners. Ook wordt meteen duidelijk waar buiten de 'reguliere' zorgvraag de knelpunten zitten, waardoor de zorg hier tijdig op kan inspelen (samen met cliënt/naaste) om preventieve maatregelen in te zetten om zwaardere zorg waar mogelijk te voorkomen. De zelfredzaamheid en de inzet van het sociale netwerk zijn versterkt en er wordt gerapporteerd op dit onderwerp in het dossier. Tevens is er een stappenplan ontwikkeld voor preventieve gesprekken, waarbij de medewerkers bij bestaande bewoners die nog geen zorg ontvangen of bij inhuizing van nieuwe bewoners aandacht wordt geschonken aan Positieve Gezondheid.
Er vonden periodieke bijeenkomsten plaats met alle aandachtsvelders, waar de terugkoppelingen van de gesprekken met de bewoners werden gedeeld en intervisie plaatsvond. Daarbij is Positieve Gezondheid een vast agendapunt geweest in de teamvergaderingen.
Eind 2022 is een "opfris" bijeenkomst voor de bewoners geweest, waar het gedachtegoed door middel van een presentatie en spelvorm is verspreid. Er is gestart met de inspiratiesessies voor bewoners/medewerkers, waarin telkens een andere dimensie wordt belicht. Hierbij wordt ook samengewerkt met andere partijen zoals Centrum voor Levensvragen.