G'oud, gezonder oud in geclusterde woonvormen
Stichting Alkcare is een organisatie voor ouderenzorg, met twee locaties in Alkmaar-Noord. Alkcare levert intramurale zorg en thuiszorg.
Ouderen blijven langer thuis wonen. Vragen van ouderen op het gebied van wonen, zorg en welzijn vallen in ons zorgstelsel onder verschillende beleidsterreinen en financieringsvormen. Het samenwerkingsverband zorgt ervoor dat de toegankelijkheid voor de ouderen wordt vergroot door in het wooncomplex in Alkmaar-Noord een vast team aan woon- en welzijnszorg-medewerkers te creëren. Die met elkaar korte lijnen houden, samenwerking in de keten zoeken en 24/7 beschikbaar zijn.
Ouderen blijven langer gezond en veilig thuis wonen, waar nodig ondersteund met formele en informele hulp om vanuit eigen kracht en regie in de lokale gemeenschap te kunnen blijven participeren. Daardoor stijgt de kwaliteit van leven, behouden senioren zelfbeschikking en stellen zij de zwaardere zorgvraag uit. Ook groeit de wederkerigheid tussen ouderen en vermindert de eenzaamheid onder ouderen. Dit wordt bereikt door:
- het ontwerpen van processen vanuit de ketenpartners voor het wooncomplex;
- het opzetten van een informatiesysteem waarbinnen ketenpartners veilig informatie kunnen delen ( na toestemming van de bewoner);
- het voeren van keukentafelgesprekken (met een vertegenwoordiging van) bewoners over de gewenste voorzieningen en dienst- en zorgverlening;
- het samenbrengen van een team vanuit verschillende deelnemende organisaties;
- het vroegtijdig signaleren van veranderingen in de gezondheid en het welbevinden van individuele bewoners;
- het faciliteren van de bewonerscommissie;
- het organiseren van gemeenschappelijke activiteiten;
- het bieden van een aanspreekpunt voor bewoners.
Projectresultaat
Het team dat in het wooncomplex samenwerkt vanuit de verschillende organisaties, om dienstverlening aan te bieden vanuit zorg- wonen- en welzijn staat. Het was goed om van elkaar te leren en te weten wat eenieder bijdraagt vanuit zijn professie. Hierdoor is men aanvullend aan elkaar, door de samenwerking zijn de lijnen korter wat leidt tot efficiency.
Doordat de dienstverlening nu vanuit de samenwerking beter op elkaar is afgestemd en er een vast aanspreekpunt is in het wooncomplex, ervaren bewoners de ondersteuning als een logischer geheel en is het minder verwarrend waarvoor ze bij wie terecht kunnen. Door dit brede team wordt het mogelijk om bewoners langer gezond, veilig en zelfstandig te laten wonen in deze omgeving.
Samen met het team en de bewoners is er daarnaast oog voor het creëren van een gemeenschap, waarin men naar elkaar omkijkt. Wat een positieve invloed heeft op de groep als geheel, maar ook op het individu. Zo wordt er bijgedragen aan de kwaliteit van leven, de onderlinge verbondenheid en hulpvaardigheid wordt versterkt en eventuele eenzaamheid van bewoners verkleind.
Alkcare is inmiddels gestart om deze manier van werken uit te breiden in twee andere wooncomplexen in de wijk. Andere organisaties zijn inmiddels ook gestart of hebben interesse om ook in de wijk met 'G'oud' aan de slag te gaan.