Verschonen van de luierketen

Het project Verschonen van de luierketen heeft als doelstelling om de gehele luierketen op cruciale punten circulair te organiseren en te verschonen. Het project beoogt de maatschappelijke impact van luiergebruik te minimaliseren door luiergebruikers een laagdrempelige en daarbij haalbare mogelijkheid te bieden om luiergebruik te verduurzamen én te verminderen. En dit is nodig.

De impact van luiergebruik op het milieu en de maatschappij is namelijk groot:
• Jaarlijks worden er 1 miljard luiers24 in de prullenbak gegooid en belandt er 200 kton25 luierafval via het restafval in de verbrandingsoven. Luiers vormen daarmee ca 8% van het restafval8.
• Luiers bestaan voor ca 75% uit aardolie ten behoeve van de absorberende kern en de plastic binnenen buitenlaag.
• Naar schatting gebruiken we in Nederland 25% te veel luiers doordat onze kinderen gemiddeld steeds later zindelijk zijn. In de jaren 80 was één op de elf kleuters nog niet zindelijk in de eerste groep van de basisschool. Nu is dat naar schatting één op de 5 of 626.
• Minder dan 5% van de wegwerpluiers wordt gerecycled27.
• De CO2 uitstoot bij het gebruik van wegwerpluiers is 800,2 kg CO228 per kind over de hele luierperiode.

Dit alles resulteert in het feit dat jaarlijks 134 kton CO2 uitstoot toe te wijzen is aan het gebruik van wegwerpluiers29. Dit is gelijk aan de volledige voetafdruk van 6.700 gezinnen.

Doel van het project is om het afval van wegwerpluiers in 2030 met 50% te verminderen volgens de volgende strategieën:
1. Het verhogen van de adoptie van wasbare luiers van 2-5% naar 20%
2. Een reductie van minimaal 30% fossiele grondstoffen in wegwerpluiers
3. Het reduceren van onnodig luiergebruik (25%) door verlate zindelijkheid te voorkomen
4. Het borgen van de duurzame missie van het project door de luierservice en daarbij horende bedrijfsactiviteiten in een nieuwe gezamenlijke steward-owned entiteit onder te brengen.

Hiertoe ontwikkelt het consortium een integrale, circulaire luierservice welke 3 essentiële aspecten onder 1 paraplu verenigt; (1) duurzamere wegwerpluiers (2) wasbare luiers (en wasservice) en (3) zindelijkheidstraining. Met behulp van een online applicatie kunnen consumenten en kinderdagverblijven een luierabonnement samenstellen uit een combinatie tussen herbruikbare (wasbare) luiers én wegwerpluiers. Het consortium verzorgt vervolgens de maandelijkse levering van de benodigde luiers én overige benodigdheden. Inbegrepen in het luierabonnement is ondersteuning bij het zindelijkheidsproces van kinderen in de vorm van tools & training om overbodig luiergebruik te voorkomen.

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP2100070
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners Innovattic B.V.; J.N. Volkers Holding B.V.; the Green Butt
Aanvrager Guus Meijer Projects & Investments B.V.