Herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging in Midden-Nederland
Vierstroom Zorg Thuis levert het volledige pakket aan wijkverpleging binnen de Regio Midden-Nederland.
Van laagcomplexe tot hoog complexe zorg in de thuissituatie, waaronder casemanagement dementie en gespecialiseerde verpleegkundige zorg.
Inleiding
Binnen de regio Midden-Nederland werkt Vierstroom Zorg, onder de noemer van 'Gedeelde Zorg' met gemeenten, GGZ en zorg -en welzijnsorganisaties, intensief samen om een samenhangend en doelmatig zorg- en welzijnsaanbod aan te bieden dat nauw aansluit bij de zorgvragen van de burger in onze regio. Tijdens de pandemie is deze samenwerking nog verder geïntensiveerd, onder andere door het opzetten van een regionaal zorgtransferbureau en COVID-wijkteams, om zodoende vervolgzorg voor patiënten na een (COVID-19) opname in het Groene Hart ziekenhuis efficiënt te faciliteren.
Een mooie basis van waaruit de samenwerking in de regio verder kan worden geconcretiseerd!
Capaciteitsproblemen
Met ruim 30 grote en kleine aanbieders van wijkverpleging in de regio is communicatie vaak versnipperd en wordt in de wijk gewerkt met veel verschillende aanbieders die elkaar niet altijd kennen. De laatste jaren merkt men dat de kloof tussen de vraag naar wijkverpleegkundige zorg en het aanbod uit de pas lopen.
Keuzevrijheid in de wijkverpleging is van belang, maar cliënten moeten in de eerste plaats verzekerd zijn van goede, tijdige en toegankelijke zorg. Het zoeken naar een geschikte thuiszorg plek leidt in toenemende mate tot problemen en inefficiënties.
In de wijkverpleging wordt deze druk gevoeld en nemen teams soms tegen wil en dank nog patiënten op hetgeen op langere termijn leidt tot overbelasting en uitval. Een onwenselijke situatie. Betere afspraken over de manier waarop er zorg wordt geleverd in tijden van schaarste, inzicht in het type zorg dat organisaties kunnen leveren en de beschikbare capaciteit van wijkverpleegkundigezorg maar ook de inzet van gedragen technologische innovaties zouden oplossingen kunnen zijn om de kloof tussen vraag en aanbod te overbruggen.
De verwachting is dat een meer herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging in de regio Midden-Nederland zal bijdragen aan het (deels) oplossen van deze problemen alsmede de kwaliteit van zorg en de samenhang zal verbeteren.
Eerste gesprek wijkverpleging
Begin 2020 heeft een eerste oriënterende bijeenkomst plaatsgevonden over toekomstbestendige wijkverpleging waar alle aanbieders van wijkverpleging in de regio Midden-Nederland voor waren uitgenodigd. Bij de eerste bijeenkomst zijn 16 aanbieders van wijkverpleging betrokken geweest. Door de Corona-epidemie moesten partijen alle zeilen bij zetten. Het traject om hierover verder te spreken is stil komen te liggen.
Nu pakt Vierstroom de draad op structurele wijze weer op met deze aanbieders en een onafhankelijke projectleider.
Gedeelde zorg
In de regio Midden-Nederland wordt gewerkt met Gedeelde Zorg aan samenhangende en doelmatige zorg langs 4 wegen:
- Samenwerking op bestuurlijk niveau, aanbieders gaan met elkaar in gesprek, kennismaken, beeldvorming, visie bepalen, concreet activiteitenplan opstellen.
- Samenwerken in de wijk tussen de verschillende aanbieders.
- Samenwerking tussen sociaal domein, huisartsen, ziekenhuizen en VVT-instellingen.
- Regionale transferorganisatie voor snelle en soepele plaatsing en inzicht in de capaciteit (gericht op ELV).
Deze subsidieaanvraag is gericht op de bestuurlijke samenwerking en de samenwerking tussen de aanbieders in de wijk.
De initiatiefnemers voor dit traject zijn de twee grootste aanbieders van wijkverpleging in de regio:
- Vierstroom Zorg Thuis (penvoerder).
- Zorgpartners.
Doel van de subsidieaanvraag
Met deze subsidieaanvraag wil Vierstroom met alle partijen in de wijkverpleging in Midden-Nederland vaststellen wat met aanspreekbare en herkenbare wijkverpleging wordt bedoeld. Dit betekent dat moet worden uitgezocht voor wie zij aanspreekbaar en herkenbaar willen zijn, willen zij lading geven aan deze woorden en tot een helder afsprakenstelsel komen dat ten grondslag zal liggen aan een nieuwe manier van samenwerken in de wijkverpleging in de regio Midden-Nederland.
Projectresultaat
Zowel managers als wijkverpleegkundigen van de diverse organisaties hebben tijdens meerdere bijeenkomsten een verkenning gedaan hoe goede, tijdige en toegankelijke zorg gerealiseerd kan blijven in Midden-Holland. De uitkomst is:
- Op bestuurlijk niveau gaat men afspraken maken over rand voorwaardelijke zaken waaronder het verlagen van de administratie last. De wijkverpleging is gevraagd om met een voorstel te komen om de toekomst van de wijkzorg behapbaar te houden. Zij kunnen beter aangeven waar winst te behalen valt dan managers en bestuurders van achter hun bureau.
- Wijkverpleegkundigen hebben aangegeven op wijkniveau gezamenlijk verantwoordelijk te willen zijn voor het organiseren van de zorg. Tot deze stelling is men gekomen tijdens een regionale bijeenkomst met wijkverpleegkundigen van diverse organisaties. Om te onderzoeken wat nodig is om deze gezamenlijke verantwoordelijkheid te kunnen waarmaken, hebben twee pilots gelopen.
Gouda Noord en Zuidplas zijn gekozen als pilot wegens de diversiteit en de minimale samenwerking op het moment van de start. Een stedelijk gebied en een gemeente met vier dorpen. Ook de aanbieders verschillen op beide plekken.
In Gouda Noord zijn aangesloten Agathos, Buurtzorg, Vierstroom en Zorgpartners.
In Zuidplas zijn aangesloten Parento, Vierstroom en Zorgpartners Midden-Holland.
Onderstaande punten zijn in gang gezet of staan hoog op de wensenlijst. Deze dienen als voorstel ter realisatie aan de bestuurders.
- Respect voor elkaar als beroepsgenoten.
- Samen de verantwoordelijkheid voelen en nemen voor de wijkzorg.
- Afspraken over onderlinge communicatie.
- Verbeter thema's bespreken en naar oplossingen zoeken.
- Bespreken van de taakopvatting om daar nog een verbeterslag te vinden.
- Contact met ketenpartners over 'wie kan wat' en 'hoe organiseer je dit logisch en slim'.