Praktijktuin Wet Zorg en Dwang

Vierstroom Zorg Thuis levert het volledige pakket aan wijkverpleging binnen de Regio Midden-Nederland.
Van laagcomplexe tot hoog complexe zorg in de thuissituatie, waaronder casemanagement dementie en gespecialiseerde verpleegkundige zorg.

Wet Zorg en Dwang (WZD)
Een van de knelpunten in het toepassen van de WZD ligt op het terrein van de samenwerkende zorg- en welzijnspartijen in de zorg aan kwetsbare thuiswonende cliënten waarop de WZD van toepassing is. Hierbij ontbreekt een gedegen regionale infrastructuur voor een efficiënte multidisciplinaire samenwerking. Het doel van de Praktijktuin is om hier invulling aan te geven en om op dit terrein te werken aan doelmatigheid en efficiency. Ook het omgaan met de schaarste aan deskundigheden bij het uitvoeren van het WZD-proces is een knelpunt dat in de Praktuin zal worden uitgewerkt. Daarnaast wordt ingezoomd op de tijdsinvestering bij het doorlopen van het Stappenplan WZD en de bekostiging daarvan.

Deze SOW-aanvraag heeft betrekking op:

  1. Projectleiderschap Praktijktuin WZD.
  2. De beoogde doelstelling van de Praktijktuin WZD is het uitwerken van de knelpunten die worden ervaren bij het uitvoeren van het Stappenplan WZD, het versterken van de multidisciplinaire samenwerking in de regio en het omgaan met de schaarste aan deskundigheden.
  3. Eveneens zijn doelstellingen van de Praktijktuin om de ervaringen met het voorkomen van onvrijwillige zorg te delen en te staven aan de ervaringen van andere extramurale zorgverleners en om de kennis en kunde van de medewerkers te vergroten bij het werken vanuit de WZD.

Projectresultaat

Binnen het project is vooral gewerkt aan kennisvergroting en voorlichting. Dit was in eerste instantie gericht intern voor de medewerkers van Vierstroom Zorg Thuis maar ook op andere thuiszorgorganisaties van de regio waar Vierstroom Zorg Thuis werkzaam is. Dit werd gedaan door een webinar, georganiseerd door Gedeelde zorg ( voorheen Transmuraal Netwerk) vanuit Midden-Holland.

In 2022 is binnen Vierstroom Zorg Thuis geïnventariseerd op bekendheid, toepassing en knelpunten van de WZD. Naar aanleiding van de uitkomsten is er interne scholingen geweest voor de wijkverpleegkundigen en de casemanagers dementie. Middels een interne audit in 2023 zijn knelpunten geïnventariseerd. Bij deze audit zijn 6 wijkteams en 3 teams van het CMD geaudit over hun kennis omtrent de WZD.
Extern heeft in 2023 een uitvraag plaatsgevonden aan thuiszorgorganisaties. Deze inventarisatie ging over de bekendheid, het toepassen in de praktijk en de knelpunten van de WZD.

2023 heeft in het teken gestaan van de multidisciplinaire samenwerking met de huisartspraktijken. Tijdens MDO in het Werkgebied Lansingerland bij de huisartsen is de WZD besproken en uitleg gegeven op welke manier de samenwerking wordt vormgegeven. Op cliëntniveau is samenwerking goed en weten huisartsen en hulpverleners elkaar goed te vinden.

Voor de huisartsen in Zoetermeer is in samenwerking met de EerstelijnsZorgZoetermeer een tweetal webinars georganiseerd, waaraan huisartsen en praktijkondersteuners hebben deelgenomen en kennis hebben gekregen over de WZD. (Eén webinar is buiten de subsidieperiode gevallen, deze heeft in januari 2024 plaatsgevonden.)

Voor de keten dementie Lansingerland is op een netwerkbijeenkomst in 2022 een presentatie gehouden om alle hulpverleners binnen de keten te informeren over de WZD.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWS-01742791
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Vierstroom Zorg Thuis B.V.