Veenendaal ketensamenwerking somatische en psychische zorg in de wijk

Stichting Santé Partners is aanbieder van wijkverpleging, wonen en behandeling en in het sociaal domein: begeleiding thuis, maatschappelijk werk, schuldhulpverlening, welzijn en jeugd(gezondheids)zorg in de provincies Gelderland en Utrecht.

Doel

Het tot stand brengen van een nauwe samenwerking tussen het ambulante team van Pro Persona (GGZ) en de wijkverpleging, alsmede het Sociaal Domein (begeleiding thuis) van Opella en Santé Partners in de gemeente Veenendaal (Gelderse Vallei).
Deze samenwerking zorgt ervoor om tot beter passende en betere kwaliteit van zorg te komen bij cliënten die een gecombineerde zorgvraag hebben van zowel somatisch als psychiatrisch.
Het vroegtijdig signaleren en interveniëren bij cliënten met deze casuïstieken zorgt ervoor dat tweedelijns zorg wordt voorkomen. Om dit te bereiken is het van belang dat betreffende medewerkers elkaar leren kennen en een efficiënte wijze van samenwerken ontwikkelen, maar ook dat zij hiervoor uren beschikkingsvrij/indicatievrij in kunnen zetten om samen op te trekken in cliëntzorg of casussen te bespreken.

Concreet gaat het om: werksessies ten behoeve van het ontwikkelen van het samenwerkingsmodel en implementatieplan, samenwerkingsactiviteiten voor medewerkers (op diverse thema's), leercirkels voor medewerkers voor evalueren, leren en verbeteren. Beschikbare uren voor de wijkverpleging om 'vrij besteedbaar' voor deze casuïstieken in te kunnen zetten. Monitoring en borging via Stuurgroep en vastgelegde werkafspraken.
Dit traject wordt getrokken door een projectleider en de stuurgroep.

Projectresultaat

GGZ-Veenendaal heeft in 2022-2023 ingezet op de realisatie van de onderlinge samenwerking tussen eerstelijnsprofessionals rondom cliënten met GGZ-problematiek. Initiatiefnemers waren Santé Partners (met wijkverpleging), Opella (met wijkverpleging) en Pro Persona (GGZ). Het doel was om tot betere samenwerking te komen bij cliënten met GGZ-problematiek, ook gecombineerd met somatische problematiek. Via betere samenwerking wilden de samenwerkende partners sneller tot beter passende zorg en interventies voor cliënten komen.

Om dit doel te bereiken is breder ingezet op de samenwerking tussen eerstelijnsprofessionals rondom cliënten met GGZ-problematiek, dan alleen tussen de initiatief nemende organisaties. Via een drietal bijeenkomsten in Veenendaal (met respectievelijk 41, 27 en 28 deelnemers) en aanvullende werkzaamheden, zijn meerdere positieve resultaten bereikt:

  1. Betreffende eerstelijns professionals (waaronder wijkverpleging en GGZ) hebben elkaar beter leren kennen. Er is persoonlijk kennisgemaakt en expertises en contactgegevens zijn verzameld en gedeeld.
  2. De eerstelijnsprofessionals hebben meer duidelijkheid gekregen over de praktische mogelijkheden om experts te consulteren (bijvoorbeeld meldpunt verward gedrag, klinisch psycholoog, dreigende zorg en veiligheidsfunctionaris bij de politie).
  3. Er is een Escalatieladder ontwikkeld met hierin uitgewerkt de verschillende fases van ervaren problematiek en oplossingsrichtingen (akkoord bevonden door huisartsen).
  4. Er zijn afspraken gemaakt over het vervolg op dit project om kennisdeling en samenwerking rondom GGZ-problematiek vast te houden.

Omdat de lunchbijeenkomsten door de professionals als zeer waardevol zijn ervaren, worden deze vervolgd. Met behulp van de beleidsambtenaar van de gemeente Veenendaal en partners worden vier maal per jaar lunchbijeenkomsten georganiseerd voor o.a. thematische kennisdeling. Daarnaast is door de stuurgroep afgesproken om ten minste jaarlijks op managementniveau (in Veenendaal) deze samenwerking te agenderen om te kunnen monitoren en intensiveren.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWS-01743495
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Santé Partners