Langer thuis door de juiste zorg op de juiste plaats
Sint Jozef is de lokale aanbieder van woonzorg, wijkverpleging en huishoudelijke hulp in Meijel.
Het aanbod van zorgprofessionals in de wijkzorg wordt steeds smaller. Om toch aan alle zorgvragen te kunnen voldoen is het noodzakelijk om de wijkzorg anders te organiseren. Sint Jozef wil mensen de mogelijkheid geven om langer in hun eigen vertrouwde omgeving, de dorpskern Meijel, te blijven wonen. Dit doen zij door het aanbieden van verbreding van taken in wijkzorg op twee manieren:
- Bepaalde tijd
In de kern Meijel is geen ELV (Eerste Lijns Verblijf) mogelijkheid. Ouderen die na een operatie, ingreep of valincident extra zorg nodig hebben, wil Sint Jozef aanbieden om dit in hun eigen omgeving te doen. Hiermee denkt men een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het herstel (Positieve Gezondheid).
Sint Jozef biedt hulp aan in de thuissituatie op het gebied van ADL activiteiten. Door bredere zorg te leveren dan alleen persoonlijke verzorging en verpleging, verbetert de wijkverpleging. In samenwerking met het formele en informele circuit wordt een nieuwe dienst ontwikkeld, ELV thuis. - Onbepaalde tijd
Door het uitbreiden van de huishoudelijke taken in de wijk met ADL en eenvoudige zorgtaken, wil Sint Jozef bijdragen aan het langer thuis wonen. Denk hierbij aan: steunkousen aantrekken, ogen druppelen, ondersteunen bij douchen en in bad gaan (valpreventie), etc..
Projectresultaat
De dorpsgemeenschap Meijel heeft een nieuwe dienst, Leefplezier thuis. Hiermee wordt het leefplezier van de thuiswonende (zorg) behoevende in Meijel vergroot. Het doel hierbij is om de juiste zorg op de juiste plek te leveren door te kijken naar deskundigheden. Leefplezier thuis biedt tijdelijke ondersteuning aan mensen waarbij dit door omstandigheden niet lukt. Leefplezier thuis zorgt ervoor dat de zelfredzaamheid en zelfstandigheid wordt vergroot, zodat de hulpbehoevende zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.
Samenwerkingspartners zijn: huisartsen, praktijkondersteuner, KBO, Sint Jozef, Vorkmeer en zorgverzekeraars.
Andere betrokkenen zijn: Algemene Hulpdienst Meijel, Gemeente Peel en Maas en de Thoesvrijwilliger Peel en Maas.