Ondersteuning wijkverpleging – keten Hilversumse Meent
Inovum is een middelgrote zorgorganisatie in Wijdemeren en Hilversum die als doel heeft de kwaliteit van leven van de cliënten te verbeteren en/of (zoveel mogelijk) in stand te houden.
Doel: het verbeteren van de samenwerking met andere organisaties in de keten bij de Hilversumse Meent, dat tot doel heeft zorg efficiënter te organiseren en waar mogelijk vroeg signalering en preventie te verbeteren.
Het resultaat is borging van het wijkgericht werken met de wijkverpleegkundige als spin in het web binnen de zorgketen. Zij zijn de verbindende schakel tussen huisarts, welzijn, tweede lijn en informele zorg in de wijk.
Daarnaast zal het signaleren goed moeten worden verankerd in het voorvoeld door zoveel mogelijk organisaties aan te laten haken die in verscheidene hoedanigheden betrokken zijn met ondersteuning aan ouderen.
Projectresultaat
In de Hilversumse Meent is van 2021-2023 intensief gewerkt aan passende zorg en ondersteuning voor de inwoners van de wijk, met name thuiswonende ouderen. In het project 'Vroegsignalering en preventie' hebben organisaties vanuit zorg en welzijn samen met informele zorg de handen ineengeslagen. Anderhalf jaar na de start van het project werken er nu enthousiaste professionals die vanuit vertrouwen en hun eigen expertise effectief en integraal met elkaar samenwerken vanuit een gedeelde visie.
Tijdens de projectperiode is een lerend netwerk gevormd genaamd, het Meent Welzijns- en Zorgnetwerk. Dit is de keten van samenwerkende partijen in de Hilversumse Meent. Het aantal partijen daarin is uitgebreid, het netwerk is verder geprofessionaliseerd. Het aantal thuiszorgorganisaties is gedaald van 15 naar nog maar 6 verschillende thuiszorgaanbieders, dit was een wens van onder andere de huisartsen. Voor hen is het nu gemakkelijker om hun patiënten 'onder te brengen'. De twee thuiszorgorganisaties Inovum en Amaris hebben een wijkpost in de wijk gekregen, waardoor zij nu veel minder reistijd kwijt zijn. Op deze plek kan ook effectief overlegd worden met de andere professionals, hetgeen een positief effect heeft op preventie en vroegsignalering. De samenwerking is verbeterd en er is een efficiënte overlegstructuur, beide onderwerpen worden door medewerkers gewaardeerd van een 6 naar een 8. Het werkplezier van professionals is ook gestegen van een 5 naar zelfs een 8. Op bestuurlijk niveau is toegewerkt naar een gezamenlijke visie. Borging heeft inmiddels plaatsgevonden. Vanuit de thuiszorgorganisaties is geld beschikbaar voor een soort doorstart.