Infuustherapie thuis

Bij Zuyderland Thuiszorg en de thuiszorg van MeanderGroep Zuid-Limburg komen cliënten in zorg wanneer zij vanuit het Zuyderland Medisch Centrum, locatie Sittard-Geleen en Heerlen, worden ontslagen en infuustherapie thuis kan worden voortgezet.

Er zijn veel verschillende stakeholders binnen het zorgpad bezig met het organiseren van deze infuustherapie thuis. Op dit moment hebben de verpleegkundigen van de thuiszorg veel contact met het triage-/transferpunt in het ziekenhuis én de poliklinische apotheek bij inzet van de infuustherapie. Door de vele onderlinge contact-/overdrachtsmomenten tussen de verschillende ketenpartners en professionals is de communicatie en samenwerking niet effectief en efficiënt ingericht, is deze tijdsintensief en is de kans op fouten aanwezig. Dit komt mede doordat er géén centrale regie is en de juiste expertise niet tijdig betrokken is bij het initiëren en organiseren van de infuustherapie in de thuissituatie. Tevens zijn formulieren en materialen niet altijd tijdig voorhanden voor de verpleegkundige van de thuiszorg. Vanaf het moment dat de cliënt thuis is, vindt er weinig professionele uitwisseling van cliënteninformatie tussen ziekenhuis en thuiszorg plaats. De communicatie verloopt nu voornamelijk via de cliënt die op polibezoek gaat terwijl voor de medisch specialist zowel terugkoppeling van patiënt als professional belangrijk is om verder beleid te bepalen. Momenteel ontbreekt dus een goede gestructureerde organisatie rondom het verplaatsen van deze infuustherapie naar thuis, waardoor de potentie van dit transmurale product slechts ten dele wordt benut. De cliënt ontvangt de juiste zorg, maar om de processen en communicatie tussen ketenpartners en professionals goed af te stemmen is coördinatie en begeleiding nodig.

Binnen dit project streven Zuyderland Thuiszorg, de thuiszorg van MeanderGroep Zuid-Limburg en Zuyderland Medisch Centrum naar het inrichten van één gezamenlijk, centraal coördinatiepunt waarin alle ketenpartners met de juiste expertise zitting hebben. Door de coördinatie rondom cliënten met infuustherapie thuis gezamenlijk, centraal te organiseren en te beleggen is er één aanspreekorgaan voor alle stakeholders in het zorgpad en kan de samenwerking tussen professionals effectiever en efficiënter verlopen en de zorg voor de cliënt worden geoptimaliseerd.
Gelden vanuit de SOW stellen het samenwerkingsverband in staat om de coördinatie rondom infuustherapie thuis in een transmuraal zorgpad te optimaliseren en de daarbij behorende nieuwe werkprocessen in het gehele zorgpad te implementeren. Op deze manier kunnen alle samenwerkingspartners de zorg zo thuis mogelijk organiseren (juiste zorg, op de juiste plek, op het juiste moment). Daartoe zal eerst worden onderzocht hoe de organisatorische inbedding van de coördinatie rondom infuustherapie thuis in de Westelijke Mijnstreek en oostelijk Zuid-Limburg het beste kan worden gerealiseerd. Vervolgens wordt een pilot bij minimaal 4 specialismen uitgevoerd. Na evaluatie van de pilot en eventueel verdere optimalisatie van het werkproces zal er borging plaatsvinden binnen deze specialismen.

Projectresultaat

Er zijn veel verschillende zorgprofessionals binnen het zorgpad bezig geweest met het organiseren van deze Infuustherapie Thuis. Er ontbrak een goede gestructureerde organisatie rondom het verplaatsen van deze infuustherapie naar thuis, waardoor de potentie van dit transmurale product slechts ten dele werd benut. De cliënt ontving wel de juiste zorg, maar om de processen en communicatie tussen ketenpartners en professionals goed af te stemmen, was betere coördinatie en begeleiding wenselijk.

Binnen dit project hebben Zuyderland Thuiszorg, de thuiszorg van MeanderGroep Zuid-Limburg en Zuyderland Medisch Centrum zich ingezet voor de inrichting van één gezamenlijk, centraal coördinatiepunt waarin alle ketenpartners met de juiste expertise zitting hebben. Door de coördinatie rondom cliënten met infuustherapie thuis gezamenlijk, centraal te organiseren en te beleggen is er één aanspreekorgaan voor alle stakeholders in het zorgpad, waardoor de samenwerking tussen professionals effectiever en efficiënter verloopt en de zorg voor de cliënt wordt geoptimaliseerd. Gelden vanuit SOW hebben het samenwerkingsverband in staat gesteld om de coördinatie rondom Infuustherapie Thuis in een transmuraal zorgpad te optimaliseren en de daarbij behorende nieuwe werkprocessen in het gehele zorgpad te implementeren. Op deze manier kunnen alle samenwerkingspartners de zorg zo thuis mogelijk organiseren (juiste zorg, op de juiste plek, op het juiste moment). Daartoe is onderzocht hoe de organisatorische inbedding van de coördinatie rondom infuustherapie thuis in de Westelijke Mijnstreek en Oostelijk Zuid-Limburg het beste kon worden gerealiseerd, resulterend in een hybride coördinatiepunt met beschreven werkprocessen. Zo is bijvoorbeeld de bereiding en uitlevering van medicatie gecentraliseerd naar één locatie (het ziekenhuis) inclusief de logistiek. Onderdelen van de behandeling thuis zijn daarnaast verschoven van arts naar ziekenhuisapotheker om het proces zo efficiënt mogelijk in te kunnen richten.
De nieuwe werkprocessen zijn vervolgens in een pilot bij 3 specialismen succesvol uitgevoerd, een is in voorbereiding om te starten en is tevens een additionele pilot in voorbereiding om te starten. Gedurende het project is gewerkt volgens de PDCA cyclus, ten behoeve van verdere optimalisatie met als eindresultaat geüniformeerde zorgpaden en werkprocessen waar alleen op detailniveau enkele nuance verschillen bestaan.
Zo heeft er ook een tussentijdse evaluatie plaatsgevonden dat is gebruikt als input voor het optimaliseren van de processen bij de pilotafdeling en het anders opstellen van de governance. In de eindevaluatie geven cliënten aan dat ze zich veilig en vertrouwd voelen, en vrijheid ervaren met het voortzetten van infuustherapie thuis.
Ook de medewerkers ervaren voldoening voor henzelf en de cliënten bij inzet van infuustherapie, en onder de medewerkers die bekend zijn met het protocol is het protocol duidelijk en compleet.
Verbeterpunten vanuit de cliënten (zoals een informatiefolder) en medewerkers (zoals niet iedereen is op de hoogte van de afspraken en inhoud van het protocol) worden meegenomen in het verdere proces.

Infuustherapie Thuis wordt voorgezet binnen de organisaties en de geüniformeerde zorgpaden en werkprocessen zijn vastgelegd in een blauwdruk. Dit stelt de organisaties in staat het concept Infuustherapie Thuis sneller uit te rollen binnen meerdere zorgpaden en uiteindelijk toe te passen op algehele farmaceutische zorg thuis. Door het gezamenlijk en centraal organiseren van Infuustherapie Thuis zijn de juiste professionals betrokken op het juiste moment om de cliënt de juiste zorg te laten ontvangen op de juiste plek.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWS-01742682
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Zuyderland Zorg