MTH-zorg thuis

Coöperatie Dichtbij biedt in de regio Noord- en Oost-Nederland een diversiteit aan zorg en begeleiding voor kinderen, jongeren en volwassenen (Jeugdzorg, WMO, WLZ, ZVW, Forensische Zorg).

Met dit project beoogt Coöperatie Dichtbij meer medisch-technisch handelen in de thuissituatie te kunnen bieden, zodat een cliënt niet meer alleen vanwege medische complexiteit van handelingen uit zijn omgeving wordt gehaald om naar het ziekenhuis te komen. Dit doet Coöperatie Dichtbij door het borgen van uniforme kwaliteit en continuïteit m.b.t. medisch-technisch handelen in de thuissituatie. De eerste focus is op infusietherapie in Noord-Nederland. We streven ernaar dat de verschillende MTH-teams in de regio meer gaan fungeren als expert naar zowel klant, ziekenhuis als naar de wijkteams.

Coöperatie Dichtbij wil met de keten het volgende opzetten met deze SOW-aanvraag:

  • Uniforme kwaliteitsstandaard voor de regio.
  • MTH-zorgpaden.
  • Samenwerking/werkafspraken in de keten.
  • Communicatieplan.
  • Implementatie en evaluatie werken conform samenwerkingsafspraken en kwaliteitsstandaard met wijk- en MTH-teams, vanuit het principe "generalistisch waar kan, specialistisch waar moet".

Projectresultaat

Door goede samenwerking, betrokkenheid en communicatie tussen de samenwerkingspartners Buurtzorg, Icare, Meander, TSN Zorg, ZINN en Coöperatie Dichtbij (hierna te noemen: MTH-werkgroep), zijn er mooie stappen gemaakt om de MTH-zorg (medisch technisch handelen) in de toekomst beter te organiseren in de wijk in Noord-Nederland, met een eerste focus op infusietherapie.

Het MTH-project is ingebed in het bestaande samenwerkingsverband Verpleegkundige Topzorg, dat fungeerde als stuurgroep, en er zal vanuit daar, na de subsidieperiode, verder worden gewerkt aan meer medisch technisch handelen in de thuissituatie.

De MTH-werkgroep heeft landelijke lessons learned en scholingen in beeld gebracht, landelijke protocollen en standaarden verzameld en een nulmeting in Noord-Nederland uitgevoerd. Er is een visie ontwikkeld op (ketensamenwerking rondom) regionale MTH thuis.

Er zijn fysieke overleggen geweest met medisch specialisten en verzekeraars waarin gesproken is over samenwerking, visie, mogelijke therapieën thuis en financiële kaders. Wijkverpleging, ziekenhuis en verzekeraar hebben de intentie uitgesproken om met elkaar te kijken welke therapieën verantwoord en met een sluitende businesscase thuis geboden kunnen worden. De eerste businesscase is voorgelegd en wacht op dit moment (april, 2024) op een 'go' vanuit het UMCG.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWS-01737352
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Coöperatie Dichtbij UA