Preventieprogramma Hooglanderveen
Buurtzorg Nederland te Almelo, is met 9.147 medewerkers in 1.000 wijkteams de grootste aanbieder van wijkverpleging.
Ouderen zijn geneigd om hun eigen kwetsbaarheid te onderschatten. Ondanks dat ouderen achteruit gaan in functioneren, houden ze lang vol dat ze niet kwetsbaar zijn. Bovendien is er onder ouderen een lage mate van anticipatie op een slechter wordende gezondheid [Beter Oud 2020].
Vooruit kijken en anticiperen kan juist helpen om langer zelfstandig te functioneren en kwetsbaarheid te voorkomen. In het dorp Hooglanderveen is momenteel weinig aandacht voor preventie onder ouderen die nog niet in zorg zijn. Dit terwijl Hooglanderveen als een klein dorp met 4.910 inwoners een groot aandeel ouderen heeft met 21%. Er is behoefte aan meer samenwerking tussen de ketenpartners om preventie onder ouderen op de radar te krijgen. Hiervoor is een wijkgericht preventieprogramma nodig, dat zich richt op het versterken van gezondheid en welzijn van bewoners in Hooglanderveen. Op deze manier kan er meer aandacht komen voor een gezonde levensstijl, maar ook manieren om bijvoorbeeld de woning preventief aan te passen.
In dit project zetten we een wijkgericht preventieprogramma op in samenwerking met ketenpartners in de regio. Het project is gericht op ouderen in de wijk die nog niet in zorg zijn en vaak moeilijk te bereiken. Het Preventieprogramma bestaat uit drie lijnen:
Op basis van de individuele preventieplannen worden preventieprogramma's ontwikkeld op beperkingen, zoals bijvoorbeeld valpreventie. Met dit wijkgerichte preventieprogramma ondersteunen we de zelfredzaamheid onder ouderen en voorkomen we duurdere zorg. Het programma draagt bij aan de sociale cohesie in de wijk en gaat eenzaamheid tegen.
- Informatiebijeenkomsten in de wijk met als doel ouderen te informeren over de verschillende activiteiten die ze kunnen ondernemen op het gebied van preventie. Bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten over een gezonde levensstijl en bewegen, gezonde voeding, het aanpassen van de woning, valpreventie, etc. Alle samenwerkingspartners dragen bij aan de informatiebijeenkomsten. Het doel is om ouderen laagdrempelig te betrekken, met een focus op degenen die nog geen zorg ontvangen en vaak moeilijk te betrekken zijn bij activiteiten. Daarom worden informatiebijeenkomsten gehouden in de wijk in het lokale café en worden er lokale communicatiemiddelen in gezet.
- Naast de informatiebijeenkomsten komt er een consultatiemogelijkheid door de wijkverpleging om gezondheids- en zorg gerelateerde vragen te stellen. Vanuit deze laagdrempelige consultatiemogelijkheid kan doorverwezen worden binnen de keten voor verdere ondersteuning, bijvoorbeeld een bezoek van de ergotherapeut bij zorgen rondom vallen, of een vrijwillig maatje vanuit welzijn bij eenzaamheid.
- Tot slot krijgen de ouderen in de wijk vanuit de huisarts een uitnodiging voor een screening op kwetsbaarheid thuis door de wijkverpleging. Deze screening op kwetsbaarheid wordt door de wijkverpleging uitgevoerd bij de cliënt thuis. Wanneer nodig kan de screening worden opgevolgd door een individueel preventieplan in samenwerking met de ketenpartners.
Projectresultaat
In dit project is een wijkgericht preventieprogramma opgezet in samenwerking met ketenpartners in de regio op het grensvlak tussen de zorg en het sociaal domein. Het doel van het programma is de zelfredzaamheid van ouderen te ondersteunen en duurdere zorg te voorkomen. Het preventieprogramma bestaat uit informatiebijeenkomsten in de wijk en een screening bij ouderen thuis. Op basis van de screening kan een preventieplan vanuit de keten worden opgezet.