Zorg met de wijk

Zeven aanbieders van wijkverpleging werken tot 2023 in twee gebieden aan herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging.

De activiteiten kennen drie hoofddoelen:

  1. Basale samenwerking en herkenbaarheid
    Onderzoeken en uitproberen welk samenwerkingsmodel leidt tot één herkenbaar en aanspreekbaar team of punt voor wijkverpleging van waaruit de zorg door de wijkverpleging wordt georganiseerd.
    Dit kan per wijk er anders uit zien.
    Een gezamenlijke basis komt ook voort uit een gezamenlijk beeld. Hiertoe worden twee wijkactieplannen opgesteld op basis van het analyse-instrument 'van wijken weten'.
  2. Samenwerking gericht op collectieve preventie
    Aan de hand van uitkomsten van het wijkactieplan worden twee gezondheidsthema's, gericht op collectieve preventie en/of meer integrale samenwerking geselecteerd, uitgewerkt en uitgevoerd door een collectief van wijkverpleegkundigen. Dit is de majeure activiteit binnen het project.
  3. Toekomstbestendig maken herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging
    Gedurende de projecttermijn wil het samenwerkingsverband onomkeerbaar samenwerken op basis van de lessons learned, ook in andere wijken. Om nog beter vanuit eenzelfde beeld en analyse te werken, ook in andere wijken, wordt onderzocht hoe wijkverpleging datagestuurd tot betere zorg met de wijk kan komen. Het project beoogt een datamodel op te leveren.

Collectieve preventie in en met de wijk zal sterk bijdragen aan het toegankelijk houden van de zorg.
De bekostiging van preventieve activiteiten is onderwerp van ontwikkeling van toekomstbestendige bekostiging van wijkverpleging door de NZa. Het project wil verbinding met NZa leggen en empirische input leveren aan de ontwikkeling van een systeemfunctie die gericht is op preventie.

Projectresultaat

Met de zes samenwerkingspartners in de regio Nijmegen, te weten Buurtzorg, Interzorg, TVN Zorgt, Vérian, zorggroep Maas en Waal en ZZG Zorggroep is één aanmeldpunt voor het aanvragen van wijkverpleging ontwikkeld, Zorg in mijn Wijk.

Er is gestart met een pilot in drie gebieden, de gemeenten Druten en West Maas en Waal en de wijk Nijmegen Dukenburg. Het aanmeldpunt voor wijkverpleging is een website, waar zowel verwijzers als burgers hun zorgvraag kunnen indienen. Op deze website wordt in drie simpele stappen zorg aangevraagd. De zorgvraag komt in een gezamenlijke mailbox per postcodegebied terecht. Tijdens het dagelijkse online afstemoverleg worden de binnen gekomen zorgvragen besproken en wordt bepaald wie de zorgvraag gaat aannemen. De wijkverpleegkundigen hebben duidelijke werkafspraken gemaakt over het logistieke proces rondom Zorg in mijn Wijk, maar ook over een efficiënte verdeling van de zorgvragen. Er is per pilotgebied één duurzaam team herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging ontstaan.

Zorg in mijn Wijk is een makkelijke en snelle manier om zorg aan te vragen, zowel verwijzers en cliënten alsook wijkverpleegkundigen worden ontzorgd, door een efficiënte manier van samenwerken. Het vraagt dat de wijkverpleegkundigen, maar ook hun managers, open communiceren, over hun grenzen heen stappen en de verbinding zoeken met elkaar. Deze aanbieders hebben dit lef getoond en de meerwaarde gezien. De wijkverpleegkundigen en verwijzers willen niet meer zonder. Daarom wordt Zorg in mijn Wijk nu uitgerold over de gehele regio.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWS-01734439
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting ZZG zorggroep