Samenwerking in de keten Kwadrantgroep

Kwadrantgroep biedt intramurale en extramurale (ouderen)zorg in het werkgebied Friesland.

Het project richt zich op het optimaliseren van de triageverwijzingen tussen de Meldkamer (RAV), Dokterswacht Friesland (HAP) en de thuiszorgmedewerkers van KwadrantGroep tijdens de ANW. In de huidige situatie gaat bij semi-acute zorg in veel gevallen een volledig uitgeruste ambulance of een huisarts naar een oproep, terwijl de hulpvraag passender kan worden afgehandeld door een thuiszorgverpleegkundige in de buurt van de zorgvrager. Er is een initiatief gestart om voor 6 ingangsklachten een aangepaste cliƫntreis te ontwikkelen, waarbij via de Meldkamer acute zorg of de HAP een verpleegkundige in de thuiszorg kan worden ingeschakeld. Deze ingangsklachten zijn door alle betrokken ketenpartners aangekaart als de meest kansrijke zorgpaden die kunnen worden geoptimaliseerd.

Met deze SOW-aanvraag wil KwadrantGroep de training voor verpleegkundigen in de wijk gaan faciliteren en hen gaan uitrusten met de benodigde materialen om bij mensen thuis de eerste opvolging van deze ingangsklachten uit te voeren. Zo wordt voor de zorgvrager de meest passende zorg gegarandeerd, de acute zorg ontlast en de verpleegkundige in de wijk ingezet voor de zorg die zij het meest adequaat kunnen leveren.

Projectresultaat

Het project heeft zich gericht op het optimaliseren van de triageverwijzingen tussen de Meldkamer (RAV), Dokterswacht Friesland (HAP) en de thuiszorgmedewerkers van KwadrantGroep tijdens de avond, nacht en het weekend (ANW). Voorheen ging bij semi-acute zorg in veel gevallen een volledig uitgeruste ambulance of een huisarts naar een oproep, terwijl de hulpvraag passender kan worden afgehandeld door een thuiszorgverpleegkundige in de buurt van de zorgvrager.

Er is een initiatief gestart om voor 6 ingangsklachten een aangepast zorgpad te ontwikkelen, waarbij via de Meldkamer acute zorg of de HAP een verpleegkundige in de thuiszorg kan worden ingeschakeld. Deze ingangsklachten zijn door alle betrokken ketenpartners aangekaart als de meest kansrijke zorgpaden die kunnen worden geoptimaliseerd. Het betreft de volgende ingangsklachten:

  1. Katheterzorg;
  2. Het gaat niet langer thuis;
  3. Valincidenten;
  4. Palliatieve zorg;
  5. Ontregelde diabetes;
  6. Zwachtelen en wondverzorging.

Communicatie en overdracht in de (acute) zorgketen is van grote invloed op de patiƫntveiligheid. De SBAR- en ABCDE-methodiek helpen om gestructureerd een overdracht te geven en te ontvangen. Alle verpleegkundigen en een deel van de verzorgenden IG van KwadrantGroep (onderdeel thuiszorg) zijn getraind in de ABCDE- en SBAR-methodiek. Inmiddels is deze training een structureel onderdeel van het scholingsaanbod.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWS-01730864
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting KwadrantGroep