Ondersteuning wijkverpleging – Inovum

Inovum is een zorgorganisatie die thuiszorg, huishoudelijke hulp en dagactiviteiten biedt in Hilversum en Wijdemeren. Vanuit de verpleeghuizen en het Behandel- en adviescentrum levert Inovum verpleeghuiszorg en behandeling.

Activiteit A

Het verbeteren van de deskundigheid van het desbetreffende team wijkverpleging.

Primaire doel is het organiseren van intervisie en intercollegiale toetsing bijeenkomsten, waarin thema's als palliatief redeneren, pijn, stervenshulp, palliatieve sedatie en euthanasie aan de orde komen, net als de verschillende ziektebeelden. Ook is er aandacht voor de fysiologie van het sterven; hoe verloopt een natuurlijk sterfbed en wat houdt stervenshulp in? Uiteraard komen ook de ethische en morele vragen, die ten grondslag liggen aan moeilijke beslissingen, aan de orde. Bij intercollegiale toetsing gaat het voornamelijk om het toetsen en reflecteren op eigen professioneel handelen en verslaglegging.

Activiteit E

Het terugdringen van administratieve lasten.
Het terugdringen van de administratieve lasten door 'Planning = Realisatie' te gaan toepassen in de organisatie.
Het resultaat van 'Planning = Realisatie' is om uiteindelijk te komen tot een vermindering van tijdsbesteding, doordat de registratiedruk wordt verminderd.

Activiteit F

Het verbeteren van de basisinfrastructuur met betrekking tot ICT.
Implementatie van zorgdomein modulen: transfer- en verwijzers-module; ten behoeve van het verbeteren van interne processen als processen in de regioketen. Het betreft efficiënter, veiliger en transparanter werken m.b.t. het over en weer delen van informatie/overdrachtsgegeven en capaciteits-, triage- en aanvraagprocessen.

Projectresultaat

Het implementeren van de methodiek 'Zorgplan = Planning = Realisatie', waarmee de verantwoording meer op basis van inhoud (zorgplan) gebeurt in plaats van de verantwoording over de bestede tijd (realisatie). In het zorgplan staat beschreven welke zorg (planbaar) er wordt geleverd, net als welke cliëntgebonden afstemmingstaken er worden uitgevoerd.

Het grote voordeel van dit project is dat Inovum niet meer de vijf minuten, die korter of langer worden gewerkt per cliënt, hoeven te registreren. Het zal wennen zijn om deze minuten registratie los te laten, maar uiteindelijk geeft het ruimte, waardoor men zich meer kan richten op de inhoud van het werk.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01746672
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Inovum